© Sporza

Laporte verpulvert tegenstand in tijdrit Ronde van België en neemt leiderstrui over van Greipel

De Fransman Christophe Laporte verpulverde de tegenstand in de tijdrit in de Ronde van België. Op het 10,6 km lange parcours in en rond Bornem wist hij Andriy Grivko en Brian van Goethem voor te blijven. Hij was respectievelijk 5 en 7 seconden sneller dan hen. Greipel finishte op 23 seconden van Laporte en moet zijn leiderstrui afstaan aan de Fransman.

Belga

Christophe Laporte (Cofidis) heeft vrijdag de derde etappe in de Baloise Belgium Tour op zak gestoken. De Fransman won de tijdrit van 10,6 km in en om Bornem in een tijd van 12:38.22, goed voor een gemiddelde snelheid van 50,3 km/u. André Greipel (Lotto Soudal) finishte als zeventiende op 23 seconden van de winnaar.

Laporte was aan de aankomst vijf seconden sneller dan de Oekraïner Andriy Grivko (Astana) en zeven seconden sneller dan de Nederlander Brian van Goethem (Roompot). Met Jens Keukeleire (vierde op 10 seconden), Quinten Hermans (zevende op 15 seconden) en Sean De Bie (achtste op 16 seconden) eindigden drie Belgen in de top tien.

Zaterdag staat de renners in de Baloise Belgium Tour een Ardennenrit te wachten. In de 151,4 kilometer tussen start- en aankomstplaats Wanze staan verschillende hellingen op het programma, waaronder de Muur van Hoei.

Winnaar Laporte: “De bergjes zullen veel van me vergen”

“Ik ben uiterst tevreden met mijn overwinning”, begon Laporte na afloop. “Het was soms op het randje, of zelfs erover dat ik hier rond reed. In sommige bochten ging ik aan het driften, maar ik wist dat ik alles moest geven wou ik hier een schitterende prestatie neerzetten. De eerste dagen van deze Baloise Belgium Tour verliepen niet zoals we wilden. We werden soms achterop geslagen door waaiers en dienden daarvoor te veel arbeid te verrichten om terug aan te sluiten in het peloton. Vandaag was het anders. Ik voelde me goed en wou alles geven. En dat is me gelukt.”

Christophe Laporte vertrekt morgen/zaterdag in de blauwe leiderstrui, maar verwacht die niet lang te zullen houden. “Het zal niet simpel worden om dat shirt te verdedigen in de zware etappe die eraan komt. Ik ben immers meer sprinter dan klimmer. Ik ben al blij dat ik vandaag een ritzege pak en dat ik de blauwe trui heb. Bovendien hebben we met de ploeg ook nog Anthony Turgis en Dimitri Claeys achter de hand. De Muur van Hoei en enkele andere bergjes zullen wel enorm veel van mij vergen, maar we zien wel. Deze zege is alvast schitterend. Al wat er nu nog bij komt is mooi meegenomen. De bergetappe van zaterdag is voor mij eigenlijk een stap in het onbekende. De Waalse klassiekers staan immers nooit op mijn programma en net over die wegen rijden we morgen.”

Keukeleire: “Tevreden met prestatie”

Vorig jaar legde Jens Keukeleire de basis van zijn eindzege in de Baloise Belgium Tour na een vroege vlucht. In de individuele tijdrit vrijdag, voorafgaand aan de ‘koninginnenrit’ zaterdag in Wanze, beperkte de West-Vlaming de schade door als vierde te finishen in 12:48. De Bruggeling volgt in het algemeen klassement op 9 seconden van kersvers leider Christophe Laporte.

“Ik was erop gebrand om hier goed te presteren”, stak Keukeleire van wal. “10,6 kilometer is een afstand die me heel goed ligt. En ook het parcours was naar wens. Ik heb alles uit de kan gehaald en ben dan ook tevreden met mijn prestatie.”

Naast Jens Keukeleire heeft Lotto Soudal ook nog Jelle Vanendert achter de hand die zaterdag naar ‘zijn’ Muur van Hoei rijdt. “Je mag het parcours van vorig jaar niet vergelijken met dat wat we morgen voorgeschoteld krijgen”, vervolgde Keukeleire. “Toen lag de finish in Ans. Nu is dat in Wanze. We zitten in deze rittenkoers met een heel sterke ploeg. We gaan de finale zeker kleuren, maar er zijn er nog die op de hellingen in de buurt van Wanze kunnen imponeren.”

Vanendert: “Hebben meer dan een kopman”

“Ik heb nog nooit een goede tijdrit gereden in de Baloise Belgium Tour”, opende Vanendert (55e) na de finish. “Vandaag dus ook niet, al beperkte ik de achterstand toch. Vorig jaar was het beter en finishte ik rond de twintigste plaats. Morgen is er echter heel veel mogelijk in die lastige etappe in en om Wanze. We hebben binnen onze ploeg meer dan één kopman toch? Het is al dikwijls bewezen dat wanneer je met één speerpunt vertrekt iemand anders daar voordeel uit haalt. Wel dan wil ik dat wel zijn.”

Vorig jaar trok Jens Keukeleire mee in een heel vroege vlucht. Het zou hem uiteindelijk de eindzege opleveren in de Baloise Belgium Tour. “Ik zat toen in een groep met al de andere favorieten achter de groep met Jens Keukeleire”, legde Vanendert uit. “Nooit hebben we die mannen nog terug gezien. Jens won zo de Ronde van België. De Muur van Hoei ligt op zowat 40 kilometer van de finish. Afwachten hoe alles loopt. Het komt erop neer op het juiste moment mee te zijn met de juiste groep. Zo kan ik de 48 seconden die ik vandaag verlies misschien wel ombuigen naar een winstpositie.”

Greipel: “Had verwacht dat ik trui zou verliezen”

Na twee dagen is André Greipel leider af in de Baloise Belgium Tour. De Duitser deed het in de tijdrit verre van onaardig en finishte als zestiende in een tijd van 13:02. Dat was 24 seconden trager dan winnaar Christophe Laporte. Greipel staat zo in de stand als tweede geklasseerd op 4 seconden van Laporte, die ook de nieuwe leider is.

“Ik heb alles gegeven wat in me zat. Meer kon ik niet doen”, gaf Greipel na afloop mee. “Ik ben mijn blauwe trui kwijt, maar dat had ik wel verwacht. Ik zei donderdag toch ook al dat je van een vrachtwagen geen sportwagen kan maken? Wat betreft het eindklassement doen wij het als team zeker niet slecht. Jens Keukeleire en Jelle Vanendert staan goed gepositioneerd. En zij kunnen het parcours van morgen/zaterdag zeker aan. Afwachten hoe de situatie er morgenavond uit ziet.”

MEER OVER