© ss - rr

Intussen al 64 kinderen uit 15 scholen met salmonellavergiftiging, traiteur die schoolmaaltijden leverde tijdelijk gesloten

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gaat een traiteur die maaltijden geserveerd heeft aan meerdere scholen in Oost- en West-Vlaanderen tijdelijk sluiten. Die beslissing werd genomen nadat meerdere kinderen ziek zijn geworden door een salmonellavergiftiging. Het gaat intussen al om 64 kinderen uit 15 verschillende scholen in Oost- en West-Vlaanderen.

lbo

Het FAVV werd woensdag ingelicht dat meerdere kinderen uit twee West-Vlaamse scholen ziek waren geworden. Een tiental kinderen van de Vrije Basisschool van Pittem en de Sint-Amandsusschool in Meulebeke moest opgenomen worden in het ziekenhuis.

Het ging om een salmonellavergiftiging, mogelijk afkomstig van een van de maaltijden die in de scholen werd geserveerd. Het FAVV heeft daarop de traiteur bezocht die de maaltijden aan de scholen had geleverd. “Na een eerste inspectie werd geen enkel oorzakelijk verband vastgesteld tussen deze onderneming en de zieke kinderen”, klinkt het bij het FAVV. “Onze controleurs hebben een tiental monsters van voedingsmiddelen genomen die momenteel geanalyseerd worden. Het resultaat ervan wordt eerstdaags verwacht.”

Maar intussen blijkt dat er al 64 zieke kinderen zijn, en dit in 15 verschillende scholen in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Allemaal scholen waar diezelfde traiteur maaltijden leverde. “Het FAVV is daarom over gegaan tot de tijdelijke sluiting van het bedrijf. Nog vanavond zullen FAVV-inspecteurs er nieuwe monsters nemen op de infrastructuur van het bedrijf. Ook deze monsters zullen door het Sciensano-laboratorium worden onderzocht. Het Voedselagentschap stelt alles in het werk om de exacte oorzaak van deze voedselvergiftigingen te weten te komen. Het werkt hiervoor nauw samen met het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid en met Sciensano. We zullen voortduren informatie verspreiden over de evolutie van deze situatie.”

Symptomen salmonellavergiftiging

De symptomen van een salmonella-besmetting, zijn misselijkheid, braken en diarree. Soms kan koorts optreden. In bepaalde gevallen kan buikgriep ernstige gevolgen hebben (bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen) en kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Ouders krijgen het advies waakzaam te zijn voor deze klachten bij hun kinderen en indien ze zich voordoen, op consultatie te gaan bij hun huisarts. Besmetting van mens op mens komt niet vaak voor maar een goede handhygiëne is toch aanbevolen.

Het meldpunt van het Voedselagentschap staat steeds ter beschikking voor vragen van de ouders en van consumenten in het algemeen: 0800-13.550.