Meer dan duizend Antwerpse en ‘straatvinken’ tellen uur lang verkeer in hun straat

In de vervoersregio Antwerpen en in Leuven heeft donderdagavond het eerste gezamenlijke telmoment van het mobiliteitsonderzoek Straatvinken plaatsgevonden. Meer dan 2.200 mensen schreven zich vooraf in om van 17 tot 18 uur al het verkeer in hun straat - ook voetgangers en fietsers - te tellen en via de app zijn intussen al meer dan duizend tellingen binnengelopen.

Het onderzoek moet dienen als nulmeting om na te gaan of we de komende jaren evolueren naar de vooropgestelde “modal split 50/50” in 2030 - waarbij nog slechts 50 procent van alle verplaatsingen met de wagen of vrachtwagen gebeuren. Straatvinken is een initiatief van de burgerplatformen Ringland en Straten Vol Leuven, die in hun respectieve regio’s ijveren voor het behalen van de modal split, die trouwens ook een doelstelling is van het Toekomstverbond tussen overheid en actiegroepen rond de Antwerpse mobiliteit. Door jaarlijks het verkeer te tellen, willen de burgerbewegingen inwoners zelf laten nagaan of heel concreet hun eigen straat daadwerkelijk evolueert naar de helft duurzame verplaatsingen.

Alle deelnemers aan het eerste telmoment hebben een speciaal ontwikkelde app kunnen downloaden waarop ze het passerende verkeer konden categoriseren. Wie niet over een smartphone beschikt, kon ook met een papieren telformulier “straatvinken”. Voor een afzonderlijk luik van het onderzoek zijn bovendien bij een dertigtal Antwerpse deelnemers webcams met beeldherkenning geïnstalleerd om het verkeer een week lang te tellen, van maandag 21 tot zondag 27 mei.

De volledige resultaten van Straatvinken worden dit najaar verwacht en worden naast die van dat andere grote citizen-scienceproject, CurieuzeNeuzen, gelegd omdat de door CurieuzeNeuzen onderzochte luchtkwaliteit grotendeels door het verkeer wordt bepaald. Het project wordt begeleid door wetenschappers van de UAntwerpen en KU Leuven.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio