© Jan Van der Perre

De Lijn test nieuwe tramlijn op Antwerps Eilandje

De Lijn start vrijdag met testritten voor de nieuwe, tijdelijke tramlijn 70 tussen het MAS (Museum aan de Stroom) op het Antwerpse Eilandje en de halte Park & Ride Havana ten noorden van de wijk Luchtbal. Als alles vlot verloopt, zullen reizigers er in de loop van de zomer voor het eerst gebruik van kunnen maken.

De nieuwe lijn omvat een traject van 2,1 kilometer en maakt deel uit van het project Noorderlijn, dat het noorden van Antwerpen beter wil ontsluiten door openbaar vervoer. Het traject loopt van het MAS langs de Londenbrug, de Noorderplaats en de Noorderlaan naar de Havanasite, waar nu ook al het eindpunt van de onlangs verlengde lijn 6 van en naar Park & Ride Olympiade ligt. Lijn 70 is een tijdelijke, relatief korte lijn in afwachting van de afwerking van het volledige Noorderlijnproject, waarna het definitieve traject zal worden bepaald.

De testritten die vanaf vrijdag plaatsvinden zullen eerst stapvoets met het kleinste type tram gebeuren en vervolgens steeds sneller met steeds grotere trams. De controleurs gaan na of de trams overal veilig kunnen passeren, of de sporen goed liggen, of de wissels correct worden aangestuurd en of de bovenleiding en het vermogen van de tractiestations voldoen. Ook het effect van de warmte op de Londenbrug - een beweegbare brug in staal - zal grondig worden opgevolgd. Er zijn twee maanden aan testen voorzien.

De volgende traminfrastructuur van het project Noorderlijn die zal worden aangelegd, is die op de noordelijke Leien, maar ook aan het Kattendijkdok-Oostkaai en in de Mexicostraat naar het nieuwe Havenhuis komen er weldra tramsporen. De ingebruikname daarvan is voorzien voor 2019.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio