Mechelen test elektrisch zelfrijdend busje om pakjes te leveren

Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en de stad Mechelen hebben de voorbije dagen in de Bruul een zelfrijdend elektrisch busje getest om pakjes te leveren. Vrijdag vonden de laatste testen plaats. “Personenvervoer was in de test nog niet aan de orde”, zegt Marina De Bie (Groen), schepen van Mobiliteit.

Sven Van Haezendonck

De proefritten met het zelfrijdend voertuig pasten in het project ALEES, Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden. Het is de eerste keer in ons land dat zo’n test voor leveringen in een stad werden getest. De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. “Sneller dan zeven tot acht kilometer per uur rijdt het busje niet”, zegt Kris Neyens van het VIL.

De inzet van zulke zelfrijdende elektrische voertuigen is nog niet voor morgen. “Technologisch zou het kunnen, maar er is vooral organisatorisch nog werk om dit mogelijk te maken”, stelt Neyens. Voor de test werd een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. Dat zetten verschillende Europese steden al in voor personenvervoer. “Daartoe werken wij samen met De Lijn, maar het project staat nog in zijn kinderschoenen”, legt schepen De Bie uit.

© Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio