Onweer slaat hevig toe in Vlaanderen: huizen en station ondergelopen

Het onweer en de hevige regenval hebben donderdagavond voor heel wat problemen gezorgd in de omgeving van Kortenberg en Steenokkerzeel. Dat meldt de brandweer Vlaams-Brabant West. Ook in Zaventem en Grimbergen zijn er ernstige problemen, net als in de streek rond Tienen, Lubbeek en Tielt-Winge. In Brussel lijkt de hinder dan weer af te nemen. “De komende uren verwachten we nog enkele pittige onweersbuien, die in de richting van de kust trekken en stilaan zullen verdwijnen”, zegt weerman David Dehenauw.

nadb, wvh, lbo

De brandweer Vlaams-Brabant heeft tientallen oproepen gekregen voor ondergelopen straten en kelders. Her en der staan ook enkele woonkamers onder water. De hulpdiensten hebben momenteel de handen vol om alle oproepen te beantwoorden.

In Sterrebeek kwamen de Tramlaan en de Mechelsesteenweg blank te staan. De riolering kon de grote hoeveelheid regen die er op korte tijd viel niet meer slikken.Hier en daar liep het water ook binnen in de woningen, vooral in de kelders of ondergrondse garages. Ook aan de Hector Henneaulaan was het opnieuw prijs. Volgens de politie was het een ‘ramp’. Hun telefoon stond alvast roodgloeiend.

In Steenokkerzeel werd vooral de wijk Humelgem langs de Kortenbergsesteenweg hard getroffen. Er liepen tientallen oproepen van bewoners binnen die het water in hun kelders zagen lopen. “Al het water van op het tarmac van de luchthaven is die richting uitgestroomd”, zegt burgemeester Kurt Ryon (Klaver/ N-VA). “Het was er met man en macht werken voor de gemeentearbeiders om zandzakjes aan de bewoners te bezorgen.”

Ook andere delen van de regio als Strombeek-Bever, Wemmel en het noorden van Brussel kregen heel wat water te slikken.

In Zaventem is de situatie eveneens ernstig, meldt waarnemend burgemeester Dirk Philips. Meerdere straten zijn er afgesloten door wateroverlast. Het gaat onder meer om de Hector Henneaulaan, de Mechelsesteenweg, de Leuvensesteenweg en de Tramlaan.

Op de luchthaven Brussels Airport staat de tunnel onder de landingsbaan onder water en het spoorverkeer is verstoord. Ook in Grimbergen zijn verschillende straten ondergelopen.

© dll

© rdb

In de streek rond Tienen, Lubbeek en Tielt-Winge heeft het eveneens hevig geregend en kreeg de brandweer verschillende tientallen oproepen.

In Aalter is het station ondergelopen.

Ook in het Oost-Vlaamse Zwalm is er wateroverlast en in Nazareth is er sprake vaneen blikseminslag in een rusthuis.

In Brussel lijkt de hinder af te nemen. De Georges-Henritunnel, die ondergelopen was door de hevige regen, is weer geopend in beide richtingen, zo meldt Mobiris.

Noodnummer

Door de nieuwe waarschuwing voor code oranje blijft het speciale noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies nog zeker tot vrijdagmiddag actief. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Sinds de activering van het nummer dinsdagmiddag kwamen er al 862 oproepen binnen. De meeste kwamen uit de provincies Henegouwen, Luik, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. De oproepen gingen vooral over wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water liepen. Maar er waren ook oproepen voor blikseminslagen en omgewaaide bomen.

Het nummer 1722 dient voor niet-dringende oproepen. Voor echte noodsituaties, met levensgevaar, is er het noodnummer 112.