Startschot weerklinkt voor herbestemming van Het Steen

In Antwerpen is donderdag het startschot gegeven voor de werken die van de voormalige burcht Het Steen een toeristisch onthaalcentrum moeten maken waar bewoners en bezoekers terechtkunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Het Steen krijgt ook een nieuw ponton van 350 meter lang, waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren.

Het Steen dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw en is het oudste nog overblijvende gebouw van Antwerpen, al zijn grote delen ervan een pak recenter. Aanvankelijk maakte het als poortgebouw deel uit van een veel grotere middeleeuwse burcht, later deed het achtereenvolgens dienst als gevangenis, woning, houtzagerij, visopslagplaats en museum. Nadat de collectie van het Nationaal Scheepvaartmuseum naar het MAS was verhuisd, kreeg het nog enkele jaren een educatieve invulling met ateliers en expo’s voor jongeren. Twee jaar geleden ontwikkelde het stadsbestuur echter een nieuwe langetermijnvisie voor het monument.

© Jan Van der Perre

Tegen de zomer van 2020 moet Het Steen hét toeristisch infopunt van de stad worden. De aannemer begint binnenkort met het afbreken van een aanbouw uit de jaren 1950 die zal vervangen worden door een nieuwe toren en dakterras met uitzicht op de Schelde. Van september 2018 tot eind 2019 vinden er ruwbouw- en restauratiewerken plaats. In en rond het gebouw komt er een toeristisch onthaal, een cruiseterminal, een stadswinkel en een belevingsparcours rond de geschiedenis en de identiteit van Antwerpen.

“Ook nu al klimmen massaal veel geïnteresseerde bezoekers de trappen naar Het Steen op, om vast te stellen dat er weinig te beleven valt”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “De heraanleg van de Scheldekaaien biedt ons nu de opportuniteit om dit toeristisch project te integreren in het totaalplaatje.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio