Tien culturele toppers voor deze week: van Bart Peeters tot Mauro

Zin in een concert of een voorstelling die nog niet uitverkocht is. Haal dan snel inspiratie uit deze tien tips.

idid

1 Barokjaar

Feestelijk uit de startblokken

Op 1 juni barst het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ los. Dan openen in de Scheldestad tegelijk vier toonaangevende tentoonstellingen. Het openingsweekend geeft vanaf vrijdag met feestjes, performances en concerten een voorsmaakje van waar kunstliefhebbers zich de komende maanden aan kunnen verwachten.

vr 01/06 - zo 27/01 | Antwerpen | www.antwerpenbarok2018.be

2 Bart Peeters verkoopt 4x De Roma uit

Drie jaar na Op de Groei kwam Bart Peeters met een nieuwe plaat op de proppen. Brood voor Morgenvroeg kan al op evenveel belangstelling rekenen als zijn voorganger. De vier concerten die Peeters vanaf woensdag in De Roma speelt waren in een mum van tijd uitverkocht. Zo ook de twee shows op 18 en 19 augustus in OLT Rivierenhof, al lasten Bart en zijn bende daar nog een extra show in op 4 augustus.

wo 30/05 - zo 02/06 | De Roma| Borgerhout | www.deroma.be

3 Demi Lovato trapt tour af in Lotto Arena

Zangeres en songwriter Demi Lovato kondigde haar Europese Tell Me You Love Me Tour aan. Daarbij staan zestien haltes op het programma met als startschot een concert in de Antwerpse Lotto Arena. Demi Lovato werd al bekend als kind dankzij diverse Disney Channel-producties. Inmiddels heeft de 25-jarige Amerikaanse zangeres zes albums achter haar naam staan.

ma 28/05 | Lotto Arena| Antwerpen | www.lotto-arena.be

4 Adamo ‘dicht bij jou’ in Stadsschouwburg

Ondanks verschillende rustpunten in zijn carrière, blijft Adamo de bestverkopende Belgische artiest. In de Stadsschouwburg strijkt de charmante Franstalige zanger vanavond neer met zijn Près de toi-tournee. Adamo’s recentste album verscheen begin 2016 en kreeg als titel L’amour n’a jamais tort. Jo Francken nam de productie voor zijn rekening, maar ook Alex Callier en Andrew Powell werkten mee. Toch belooft Adamo vanavond in Antwerpen ook zijn hits te spelen. Nummers als Sans toi ma mie, Vous permettez, monsieur?, Quand les roses en Dolce Paola stonden allemaal op één in Vlaanderen.

za 26/05 | Stadsschouwburg | www.stadsschouwburg-antwerpen.be

© BELGAIMAGE

5 Boudewijn de Groot herleeft door Mauro

Na de eerste editie van In Dreams in 2016 presenteren Bart Vanhoudt en Lies Steppe (Klara) vrijdag in Mechelen een nieuwe avond vol dromen. Orgelpunt is de herinterpretatie van Boudewijn de Groots cultalbum Nacht en ontij (1968) door Mauro Pawlowski & Braaknoot Ensemble. Droomcovers, die zijn er ook. Pascal Deweze en zijn strijkerskwartet verrassen met In mijn droom van Will Tura uit 1965, MDCIII & Sylvie Kreusch nemen Mister Sandman van The Chordettes onder handen en seizoensrevelatie Wwwater geeft Dream Baby Dream van Suicide een nieuwe dimensie.

vr 01/06 | CC Mechelen | Mechelen | www.nona.be

6 Antwerpse modestudenten showen creaties

Op 1 en 2 juni stelt de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten haar jaarlijkse modeshow voor in de loods van Park Spoor Noord. Studenten uit de bachelor- en masteropleidingen presenteren hun werk aan een internationaal publiek van vierduizend toeschouwers. Op 2 juni kan men de ontwerpen van de studenten van dichtbij bekijken. Ter plekke zullen negen installaties met de afstudeercollecties van het masterjaar te zien zijn, naast jurken gecreëerd door eerstejaarsstudenten met het thema ‘Antwerpen Barok 2018’ als inspiratie.

vr 01/06 - za 02/06 | Loods Park Spoor Noord | Antwerpen | www.antwerp-fashion.be

7 Leah Thys als waarzegster

Charles (Wim Stevens) wil een nieuw boek schrijven waarin een medium de hoofdrol zal spelen. Daarom nodigt hij de wonderlijke, helderziende mevrouw Arcati (Leah Thys) uit om bij hem thuis een seance te houden. Wie deze Thuis-acteurs ook eens live aan het werk wil zien, kan in het Fakkeltheater straks Heel geestig bijwonen. Deze klassieker onder de Engelse komedies komt uit de pen van meester-schrijver Noël Coward.

do 31/05 - zo 24/06 | Fakkeltheater | www.loge10.be

8 Felix Poetry Festival wordt tien jaar jong

Felix Poetry Festival is vanaf donderdag toe aan haar tiende editie. De aftrap vindt op 31 mei plaats in het Felix Pakhuis met dichters uit Frankrijk, Armenië, Polen, Kroatië, Duitsland en Turkije. ‘Tuin der Poëten’, op 2 juni in de botanische tuin, geldt als blikvanger: vijftien dichters – o.a. Charles Ducal, Peter Theunynck en Peter Holvoet-Hanssen (foto) – lezen voor uit de tweetalige bloemlezing Belgium Bordelio I en II. In het Letterenhuis wacht op 14 juni nog een poëziehommage aan Hugo Claus. Afsluitend maakt Het Bos zich op voor een nacht vol spoken word en woordacrobatie met o.a. Maud Vanhauwaert.

do 31/05 - vr 15/06 | Antwerpen | www.antwerpenboekenstad.be

9 Turen vanop een dak aan de Meir

Na passages in Marseille en Kopenhagen richt Karl Van Welden voor het theaterproject Saturn II -cityscape zijn blik op Antwerpen. Op het dak van de Eiermarkt Building stelt hij verrekijkers op. Toeschouwers nemen plaats in observatieposten, die inzoomen op details. De lens gidst uw blik naar figuren in de verte. De bezoeker bepaalt zijn eigen tijd, de performers spelen onafgebroken door.

vr 01/06 - zo 03/06 | Eiermarkt Building | www.toneelhuis.be

10 Wunderbaum zet eerste theatertekst van Annelies Verbeke op de planken

De Gentse Annelies Verbeke is vooral bekend om haar spraakmakende romans, maar vindt ook de tijd om kortverhalen te schrijven. Met Daar gaan we levert ze haar eerste theatertekst af. Het Vlaams-Nederlandse collectief Wunderbaum had haar gepolst om een stuk te schrijven over wat de Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker in haar boek White Innoncence het ‘valse gevoel van witte onschuld’ noemt.

In Daar gaan we weer reageren drie hoogopgeleide, blanke West-Europeanen van bijna veertig op “hun bevoorrechte positie van witte mensen ten opzichte van alle andere mensen op de wereld en het gebrek aan benul daarvan bij diezelfde witte mensen.” Vanuit hun moderne kantoor definiëren de drie collega’s hun rol in het racismedebat, terwijl ze steeds verder wegzakken in een moreel moeras. Deze productie loopt in het Zuiderpershuis met de Nederlandse acteurs Matijs Jansen en Maartje Remmers, en de Vlaamse Wine Dierickx.

di 29/05 - vr 01/06 | Zuiderpershuis | Antwerpen | www.monty.be

Vastgoed

Jobs in de regio