© FRBE

DOEN! Tien tips voor een uitstap met het volledige gezin dit weekend

Dit weekend valt er weer heel wat te beleven. Wij geven 10 tips om erop uit te trekken met het volledige gezin. Veel plezier!

1 ZO 27/05 Vliegerhappening

www.districtantwerpen.be

Aan de Middenvijver op Linkeroever is de Vliegerhappening zondag aan zijn tiende editie toe. Bij mooi weer en voldoende wind hangen er dan tientallen vliegers in de lucht. Zowel kinderen als volwassenen maken met kleine en grote exemplaren de piloot in zich wakker. De Vliegerhappening ontpopte zich mettertijd tot een multicultureel gebeuren. Vooral Afghanen zijn goed in vliegeren. Zij verkopen zondag typisch Afghaanse pannenkoeken. Wie het klassieker wil houden kan ook genieten van hamburgers, frieten en een frisse pint.

2 ZA 26/05 Rivierenhofloop

www.deurne.be

Na vijftien edities geldt de Rivierenhofloop als een klassieker. Antwerp Athletics stippelde routes van 5 en 10 km uit in de groene long van Deurne. Kinderen tot 4 jaar krijgen een eigen wedstrijd en kunnen – samen met mama of papa – 100 meter lopen. Kinderen tot 8 jaar lopen 450 meter en de -12-jarigen krijgen 850 meter voorgeschoteld.

3 ZA 26/05 - ZO 03/06 Lekkers van bij de boer

www.weekvandekorteketen.be

Verse producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval, daar wordt tijdens de Week van de Korte Keten volop werk van gemaakt. Her en der in Vlaanderen worden deze dagen biomarkten, proeverijen en opendeurdagen in hoeves georganiseerd. Zo worden zondag schapen geschoren op kinderboerderij Mikerf in Brasschaat. In wijndomein Roothooft in Herentals vinden er de hele week rondleidingen plaats op het veld en in de kelder. Op de artisanale markt in Hof Van Leysen kunt u zondag (14-17u) ook aansluiten bij een workshop kruiden.

4 ZA 26/05 Zapperdag

www.jespo.be

Sportieve kinderen kunnen zich vanmiddag uitleven achter de sporthal op het Kiel (August Leyweg) tijdens de Zapperdag. Jespo, een sportorganisatie voor jongeren, laat u er tussen 13 en 17u proeven van 25 sporten. Je kan je er bijvoorbeeld wagen aan waterpolo, freerunning of cricket. Op het podium is er om 14u een optreden van Tinne Oltmans.

5 ZA 26/05 -ZO 27/05 Thais weekend

www.thaiembassy.be

Thailand ligt dit weekend (10-19u) deels op de Antwerpse Groenplaats. Bij meer dan zeventig standhouders kunt u proeven van de Thaise keuken, dans en muziek. Er zijn ook allerlei workshops, zoals het in kunstige vormen snijden van fruit. Bezoekers kunnen zichzelf ook trakteren op een traditionele Thaise massage.

6 ZO 27/05 Groene Speeldag

www.kinderstad.mechelen.be

In Mechelen trekt de binnenstad zondag (11-17u) haar groen jasje aan. Tijdens deze ecologische editie van de Speeldag kunt u het blotevoetenpad volgen, al uw Tarzan-moves bovenhalen of racen in een auto uit gerecycleerd materiaal. Op het podium op de Grote Markt wacht onder meer een roofvogelshow (11u) en een optreden van de Helden van Ketnet (16u). Nog op de Grote Markt slaan speelgoedgiganten als Playmobil en Nintendo hun tenten op.

7 ZO 27/05 Schildersmarkt op ’t Zuid

www.lambermontmartre.be

Opgestart in 2005 kent Lambermontmartre, de schildersmarkt aan het Museum voor Schone Kunsten, een mooie traditie. Met een gemiddelde opkomst van 120 à 140 standhouders behoort Lambermontmartre tot Europa’s grootste markten voor schilders, tekenaars, fotografen en illustratoren. De veertiende jaargang vangt zondag aan tussen 12 en 17u. Er is ook een concert van Nomad Swing Trio met oude Franse chansons, swing en gipsyjazz.

8 ZO 27/05 Dag van het Park

www.antwerpen.be

In groendomeinen over heel Vlaanderen worden zondag activiteiten georganiseerd voor de Dag van het Park. In het vernieuwde park Gravenhof in Hoboken worden de bezoekers onder meer vergast op een gratis ijsje. Er is een kleuterdorp en Kip van Troye tovert gekke kapsels in het haar. Op het Stuivenbergplein kunnen kinderen nestkastjes timmeren of tollen maken. In het Harmoniepark kiezen de bezoekers de beste uit een keure van brassbands tijdens BrassPartij. Tijdens het picknickfestival ‘t Waait in ‘t Park in het George van Raemdonckpark in Boechout zijn er optredens van onder andere King Dalton, Chakie Jam en Dr. Song.

© Raymond van Beygaerden

9 ZO 27/05 Highland Games

www.cinoco.com

In Bar 4 in Mortsel gaan krachtpatsers de strijd aan met zichzelf, Schotse tradities, concurrerende clans én whisky tijdens de Open Distell Highland Games. Clans van maximum vier personen nemen het tegen elkaar op. Het Schots geïnspireerde toernooi bestaat uit negen fysieke proeven, waaronder de ‘caber toss’ oftewel het wereldberoemde paalwerpen. Het doel van het spel is een boomstam zo ver mogelijk van je weg te werpen.

10 VR 01/06 - ZO 03/06 Foodtrucks

www.chefsonwheels.bewww.hapfestival.be

Zowel in Beveren als in Mechelen vindt vanaf vrijdag een foodtruckfestival plaats. Chefs on Wheels palmt de Beverse Grote Markt in met tientallen mobiele keukentjes en dj’s. Food Truck Festival Hap strijkt neer aan het Mechelse Douaneplein met naast eetkraampjes ook dj-sets en kinderanimatie.

id

Tips om te Doen!