© Tom Palmaers

Stan Van Samang neemt samen met onbekende Vlamingen de song van hun leven op

Iedereen heeft een goed lied in zich, dat kan ontroeren, troosten of iemand zijn leven kan veranderen. Daarom komt VTM met een eigen versie van ‘The Recording Studio’, waarin onbekende Vlamingen om een bijzondere reden een muzieknummer mogen opnemen voor zichzelf of voor mensen die ze koesteren. Gastheer wordt Stan Van Samang.

Benjamin Praet

Onbekende Vlamingen met een uniek verhaal die om een bijzondere reden eenmalig een muzieknummer willen opnemen, “het lied van hun leven”. Voor zichzelf, of voor mensen die ze koesteren. Dat is het uitgangspunt van The Recording Studio, een Brits tv-format dat intussen ook in de rest van de wereld gretig wordt opgepikt. En nu ook in ons land, waar VTM een eigen versie voorbereidt.

“De verhalen kunnen breed gaan. Van een voetbalclub in de zoveelste provinciale die vindt dat ook hij een eigen clublied verdient tot de moeder die vaststelt dat haar kinderen haar slaapliedje zijn ontgroeid, maar het hen toch wil meegeven voor de toekomst”, klinkt het bij de zender. Zoals het mantra van het programma luidt: “Elke mens heeft een goed boek in zich. Waarom zou hetzelfde dan niet gelden voor een lied?”

Gastheer wordt Belgium’s Got Talent-jurylid Stan Van Samang, die zelf menig Sportpaleis doet vollopen en in The Recording Studio “zorgt voor de goede sfeer”. Hij is ook de mentor die de deelnemers begeleidt in de opnamestudio in de Ardennen, schouder aan schouder met de beste Belgische muzikanten en producers. En hij neemt de kijker mee op de eerste rij in het creatieve proces. Met alle hindernissen en obstakels onderweg. Uiteindelijk krijgt iedereen één exemplaar van haar of zijn lied mee op vinyl.

In het buitenland waren de producenten er alvast snel bij om te vertellen “dat het niet de bedoeling is om een nummer één-hit te scoren of de hitparade te veroveren”. “Daarom kiezen we er bewust voor om geen beroep te doen op een jury. We willen het menselijke verhaal en de emoties centraal zetten. En de kracht van muziek om iets teweeg te brengen. Muziek kan immers genezen, beroeren en ontroeren, of zelfs mensen hun leven veranderen. Dáár gaat het om”, zo kondigde de BBC het programma aan.

Productiehuis Fremantle, bekend van ­Belgium’s Got Talent en de nieuwe versie van Boer zkt Vrouw, is intussen begonnen met de opnames. Wanneer The Recording Studio op VTM op antenne gaat, ligt nog niet vast.