© BELGA

“Al wie niet springt is een Jood” niet discriminerend: Geschillencommissie spreekt KFCO Beerschot Wilrijk vrij

De slogan “al wie niet springt is een Jood” wordt door de geschillencommissie van het profvoetbal in hoger beroep niet beschouwd als discriminerend. “Jood wordt door de supporters van R. Antwerp FC gebruikt als een geuzennaam voor zichzelf. Het liedje dat door de supporters van KFCO Beerschot Wilrijk wordt gezongen is op hen bedoeld en heeft niet de intentie om te discrimineren of aan te zetten tot geweld”, motiveert de geschillencommissie in hoger beroep.

Patrick Van de Perre

Het bestuur van KFCO Beerschot Wilrijk, moest zich vorige week op de voetbalbond komen verantwoorden. Een aantal thuissupporters zong het bewuste liedje tijdens de wedstrijd van de Kielse club tegen Lokeren, nu enkele weken geleden. De voetbalbond wil paal en perk stellen aan discriminerende en beledigende gezangen in de Belgische voetbalstadions. De slogan “Al wie niet springt dat is een Jood”, valt daar dus niet onder. “Er moet sprake zijn van een bijzondere wil om aan te zetten tot discriminatie, haat of geweld dat. Indien dat niet het geval is, behoort elke uiting tot de vrijheid van meningsuiting”, aldus nog de geschillencommissie.

Walter Damen, die namens het bestuur van KFCO Beerschot Wilrijk de zaak bepleitte, is tevreden. “We hebben de vrijspraak gevraagd en ik ben blij dat men ons juridisch heeft gevolgd. De geschillencommissie heeft ingezien dat het een geuzennaam van en voor Antwerpsupporters betreft en waardeert de vrije meningsuiting. Het voornaamste doel is bereikt. En dat is dat onze supporters niet discrimineren of racistisch zijn”, aldus het Kielse bestuurslid.

“Geen vrijgeleide”

Op basis van deze uitspraak, wordt het heel moeilijk om dergelijke uitspraken alsnog strafrechtelijk te vervolgen vervolgen. Toch ziet Walter Damen de beslissing niet als een vrijgeleide om eender wat te roepen of zingen in het stadion. “Voor KFCO Beerschot Wilrijk is het duidelijk dat kwetsende gezangen en wangedrag niet thuishoort in een voetbalstadion. Onze houding, dat we dit niet tolereren, blijft dezelfde.”

Enkele weken geleden kondigde de Antwerpse club aan dat het voortaan nultolerantie hanteert ten opzichte van onder meer het gebruik van pyrotechnisch materiaal en kwetsende gezangen. “Dat wordt ons opgelegd door de voetbalbond. Of supporters nu vinden of dit deel uitmaakt van de sfeer in een stadion of niet, maakt daarin geen enkel verschil. Als supporters zich niet aan de regels houden, betekent dat alleen maar dat onze club de ene boete na de andere zal krijgen.”

De club kondigde na de wedstrijd tegen Lokeren ook aan om met een delegatie een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen te brengen. In dat museum worden de gruwelen van de holocaust getoond. “Dat bezoek zal er alsnog komen”, zegt Walter Damen.

KFCO Beerschot Wilrijk is niet de enige club die ooit een verslag heeft gekregen voor gezangen waarin het woord ‘Jood’ wordt gebruikt. Ook een deel van de supporters van Club Brugge gebruikt dergelijke liedjes. In hun geval is het een reactie op de supporters van Anderlecht. Net zoals R. Antwerp FC, gebruiken ook zij vaak de geuzennaam ‘Jood’ voor zichzelf.

Sinds een tijdje is er op iedere wedstrijd in 1A en 1B een zogenaamde match delegate aanwezig. Dat is een soort van scheidsrechter, die controleert of de thuisspelende club met alles in orde is. Dat gaat onder meer om de veiligheid in het stadion, toegankelijkheid en hygiëne. Ook mogelijk wangedrag en discriminatie van supporters, kunnen door deze match delegate in het verslag worden opgenomen.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio