© AG VESPA

DISCUSSIE. Heraanleg Gedempte Zuiderdokken stilgelegd na klacht buurtbewoners: terecht?

De heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen is ‘on hold’ gezet. De reden voor de stillegging is een klacht van twee buurtbewoners tegen het graven van de ondergrondse parkeergarage Steendok. Dat werd dinsdag bevestigd door de stad.

bap

De Raad voor Vergunningsbetwistingen besliste om de werken voor de ondergrondse parkeergarage Steendok, die plaats zou moeten bieden aan 2.000 auto’s, stil te leggen. Een arrest is er over de zaak nog niet uitgesproken, maar de hoogdringendheid werd ingeroepen waardoor er werd beslist om de werkzaamheden te staken.

De ondergrondse parkeerplaats dient als eerste fase van een drastische herontwikkeling van de site. De resterende werken kunnen pas aangevat worden als de garage is afgewerkt. De realisatie van het volledige park op de Gedempte Zuiderdokken is voorzien voor 2023. De kostprijs van de totale aanleg wordt geraamd op 25 miljoen euro.

“We betreuren dat deze beslissing genomen is zonder de stad te horen. Dit is zeer uitzonderlijk”, aldus schepen Koen Kennis. “Ook is het zeer betreurenswaardig dat een project van deze omvang, met enorme maatschappelijke meerwaarde voor de buurt, de horeca rond het plein en de stad Antwerpen, door enkelen kan worden stilgelegd. Hierdoor zullen de werken ongetwijfeld langer duren. Via een uitgebreid inspraaktraject met handelaars en buurtbewoners is beslist dat het onaantrekkelijke autotapijt op de Gedempte Zuiderdokken wordt omgevormd tot een groen en veelzijdig park met ondergrondse parking.”

Met de heraanleg van de Gedempte zuiderdokken verdwijnen de huidige auto’s onder de grond en transformeert deze plek naar een echt park. Onder de naam ‘Dok Zuid’ wordt deze zone een veelzijdige trekpleister voor de bewoners en de bezoekers uit de buurt en heel Antwerpen.

Vindt u het kunnen dat een werf zo groot als die van de Gedempte Zuiderdokken wordt stilgelegd na een klacht van enkele buurtbewoners? Vindt u dat er te snel wordt ingegrepen door de bevoegde autoriteiten? Of vindt u dat er meer moeten worden ingegaan op de klachten van de buurt?

Stuur hieronder uw reactie door, een selectie van de reacties publiceren we morgen in de krant.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio