© REUTERS

Het is zover, Prins Harry en Meghan trouwen: dit staat er op het programma

Staat er een dik kruis in je agenda op zaterdag 19 mei om het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle te bekijken? Dan kan je alles live volgen via de stream op onze website. Kijk je liever televisie, dan hoef je alleen maar te kiezen op welke zender je afstemt. Een overzicht van het programma, de programmatie op tv en specials.

PROGRAMMA

De bruiloft vindt plaats op zaterdag 19 mei en verloopt als volgt, lokale tijd. Bij ons moet je er dus telkens een uurtje bijtellen.

9u: De 1.200 gewone burgers die de prins en Meghan Markle uitnodigden komen aan op het kasteel van Windsor. Onder hen Amelia Thompson, een twaalfjarig slachtoffer van de aanslagen in Manchester. Deze gasten mogen niet naar de huwelijksreceptie.

© REUTERS

9u30: De eerste andere 600 genodigden komen aan voor de ceremonie in de St. George’s Chapel, onder hen ook de broer en zussen van Diana. Dit is het moment om in te schakelen als je de hoedenparade van de vrouwelijke invitées wil bewonderen.

11u20: De leden van de koninklijke familie komen aan. Sommigen komen te voet, anderen met de auto of met de koets.

11u45: Prins Harry komt aan met zijn getuige, broer prins William.

11u59: Meghan Markle arriveert aan de kerk met de auto en zal in het gezelschap zijn van haar moeder Doria Ragland. Als ze uitstapt, krijgt ze het gezelschap van de bruidskinderen. Wie haar naar het altaar zal begeleiden, is momenteel nog een vraagteken.

12u: De huwelijsmis begint en wordt geleid door David Conner, deken van Windsor.

13u: Het pasgetrouwde koppel verlaat de kerk en stapt in hun koets om een ritje van zo’n drie kilometer te maken langs de fans in Windsor.

13u30: De trouwers begeven zich opnieuw naar Windsor Castle in Berkshire om de receptie, georganiseerd door koningin Elizabeth II, bij te wonen. Daarna zullen ze nog mogen poseren voor de lens van fotograaf Alexi Lubomirski, die ook de verlovingsfoto’s van het koppel maakte. ‘s Avonds volgt nog een avondreceptie voor 200 gasten, aangeboden door prins Charles.

© Photo News

LIVE

Op de Belgische zenders kan je het huwelijk op de voet volgen. Eén begint stipt om 12 uur met de speciale uitzending. Nieuwsanker Hanne Decoutere neemt de presentatie vanuit de studio voor haar rekening, Ivan Ollevier en Steven Decraene zijn verantwoordeljk voor de verslaggeving ter plaatse. Van 12u10 tot 12u20 wordt de show onderbroken voor Het Journaal. Maar dan gaat de special gewoon verder. De plechtigheid wordt ook becommentarieerd door journalist Flip Feyten en royalty watcher Marlène de Wouters. De uitzending loopt af om 15 uur.

Bij VTM gaan ze live vanaf 11u45 tot 13 uur. In de studio in Vilvoorde geven nieuwsanker Elke Pattyn en journaliste Eva Peeters commentaar. Na het middagjournaal, om 13u35, schakelen ze over naar Londen voor de ceremonie. Het einde van de uitzending is voorzien rond 15u25. Wie helemaal in de sfeer wil komen, kan op woensdag 16 mei een reportage bekijken over de prins en Meghan Markle. Zusterzender Q2 zendt uit vanaf 12u55 tot 16u20 vanuit Londen.

Wie de hele ceremonie in het Engels wil volgen, stemt af op de Britse BBC. ‘s Ochtends begint BBC News er al aan met een live-uitzending vanaf 6 uur ‘s morgens en wordt er overgeschakeld naar de St. George’s Chapel in Windsor Castle. Vanaf 9 uur coveren ze het begin van het huwelijk. De uitzending duurt tot 14 uur en wordt gevolgd door een programma in het teken van de bruiloft. Om 18 uur wordt de special afgerond. Op BBC One kun je ook volgen van 9 tot 14 uur.

© AFP

SPECIALS

TLC, de lifestyle entertainment tv-zender voor vrouwen, en onderdeel van het digitale basispakket van Telenet en Proximus, pakt het hele weekend uit met vier specials. Op zaterdag kan je vanaf 11u kijken naar een documentaire over koninklijke bruiloften in het Britse koninkrijk. Om 11u50 laat de documentaire ‘Meghan Markle: How To Be A Royal’ zien welke strikte etiquette er geldt binnen en buiten de muren van het koninklijk paleis. Op zondagavond om 22u kijken we mee hoe bruidsexperts het evenement live op de televisie volgen. Van de jurk tot fashionblunders, experts geven hun eigen kijk en ongezouten mening.

Nu in het nieuws