© hbvl

Clown (62) veroordeeld tot vijf jaar cel voor misbruik minderjarige meisjes

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft een 62-jarige man uit Herk-de-Stad voor misbruik van minderjarige meisjes veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor vijf jaar. De man was een tweetal jaar geleden frituuruitbater in Peer en trad ook op als clown. In die hoedanigheid misbruikte hij zeven minderjarige meisjes. De man kreeg een verbod van tien jaar opgelegd om nog betrokken te zijn bij activiteiten met minderjarigen.

De zaak kwam in 2015 aan het licht. Het seksueel misbruik van minderjarigen, waarvoor beklaagde zich moest verantwoorden, liep van het jaar 2000 tot 2015. Ook al in 1998 zou hij over de schreef zijn gegaan, maar die feiten bleken verjaard. Naast frituuruitbater was de man een clown, die goocheltrucs deed. Op die manier wist hij blijkbaar het vertrouwen van de kinderen te winnen. Hij vroeg de meisjes zich uit te kleden, waarna hij hen misbruikte. De kinderen kregen 5 euro zwijggeld.

In november 2015 werd de man gearresteerd, aangehouden en opgesloten in de gevangenis. Zijn slachtoffers waren tussen de negen en twaalf jaar oud. Uit onderzoek bleek dat hij ook kinderen van zijn boezemvriend misbruikt had.

De openbare aanklager was vrijdag in zijn vordering niet mals voor de zestiger, die weinig schuldinzicht zou hebben. Aan diverse burgerlijke partijen moet de veroordeelde, die niet naar zijn vonnis kwam luisteren, ruim 42.000 euro schadevergoeding betalen.