Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Yasmine Kherbache: “Organiseer één autoloze zondag per maand”

Foto: Jan Van der Perre

Yasmine Kherbache: “Organiseer één autoloze zondag per maand”

Print
Antwerpen -

Als het van sp.a en districtslijsttrekker Yasmine Kherbache afhangt, worden speelplaatsen van scholen ingezet als stilteplekken voor de buurt en wordt er maandelijks een autoloze zondag georganiseerd.

De algemene vergadering van de sp.a-afdeling district Antwerpen keurde gisterenavond de lijst goed voor de districtsraadsverkiezingen van 14 oktober. Vlaams Parlements- en gemeenteraadslid Yasmine Kherbache trekt de lijst. Zij is ook lijstduwer voor de gemeenteraad.

Op twee staat de relatief onbekende Sascha Luyckx. Hij is politiek wetenschapper en leerkracht van opleiding. Gemeenteraadslid Fauzaya Talhaoui staat op drie, met op vier Stef Vonk en op vijf Ariane Giraneza Birekeraho. Lijstduwer is parlements- en gemeenteraadslid Maya Detiège.

“Dat ik de lijst trek, is een vertaling van mijn engagement in de wijken”, zegt Kherbache. “Toen ik de vraag kreeg om de lijst te trekken, heb ik onmiddellijk toegezegd. Het is complementair aan mijn werk in het Vlaams Parlement. Als lijsttrekker ben ik ook kandidaat-districtsburgemeester.”

De socialisten in het district Antwerpen willen dat de bewoners ook tot rust kunnen komen in hun eigen stad. Cijfers tonen aan dat een vijfde van de bewoners kampt met psychische problemen. Dat is veel meer dan in de andere districten. “Een bruisende stad is goed, maar de balans tussen bruisen en rust is wat zoek”, vindt Kherbache. “Het Munthof in Sint-Andries is een mooi voorbeeld van zo’n rustpunt. Er zijn in het district ook andere braakliggende gronden waar we stilteplekken van kunnen maken. We blijven pleiten voor een park op Spoor Oost in plaats van de huidige parking.”

Elke wijk moet volgens sp.a een stilteplek krijgen. Volgens Luyckx zijn speelplaatsen van scholen een voorbeeld om dat te realiseren. “Speelplaatsen zouden na de schooluren moeten worden opengesteld voor de buurt”, vindt Luyckx. “Het district kan daarin bemiddelen tussen de buurt en de school.”

Sp.a pleit voor één autoloze zondag per maand. In eerste instantie in de kernstad. “Antwerpen moet het vriendelijkste district worden”, zegt Kherbache. “Rond verkeersveiligheid willen we dus voor meer voetgangers- en fietsvriendelijkheid gaan.”

Verkiezingsnieuws