Rampenoefening moet Antwerpse haven wapenen tegen terreur

Print
Antwerpen -

De voorbije drie dagen vond er in de Antwerpse haven een grootschalige noodplanoefening plaats. Er werd voornamelijk gefocust op de veiligheidsdreiging voor bedrijven en schepen in de haven en een terroristisch incident aan boord van een schip op de Schelde.

De oefening werd gecoördineerd door de Dienst Noodplanning van de Federale Diensten van de Gouverneur Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen.

Volgens het fictieve scenario werd het schip, waar bovendien een Saoedische prins aanwezig was, gekaapt door terroristen. Op het filmpje is te zien hoe Defensie in samenwerking met de Directie Speciale Eenheden van de federale politie (DSU) een slachtoffer vanop het gekaapte schip terug naar de kade brengen. De collega’s van de brandweer nemen het daar van hen over.

Bij de provincie benadrukt men het belang van dergelijke oefeningen: “Geregeld oefenen draagt ertoe bij dat mensen elkaar goed leren kennen en vertrouwen. Dat is nodig voor een goede coördinatie, samenwerking en afstemming. De uitmuntende driedaagse ‘PortEx2018’-oefening met een terroristische dreiging in de haven als complex scenario, bevestigde dit”, zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx.