De Wever verheugd over verhuis VTM NIEUWS, Hans Bonte boos: “Antwerpen is de minst bereikbare stad van Vlaanderen”

De Wever verheugd over verhuis VTM NIEUWS, Hans Bonte boos: “Antwerpen is de minst bereikbare stad van Vlaanderen”

Print
Antwerpen 2018 -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert donderdag verheugd op het nieuws dat de redacties van onder andere Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en VTM NIEUWS samen onder één dak komen in Antwerpen. Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde waar VTM momenteel zijn kantoren heeft, is dan weer verontwaardigd op de aankondiging.

LEES OOK: VTM NIEUWS wordt (na 30 jaar Vilvoorde) vanaf najaar 2019 vanuit Antwerpen uitgezonden

News City zal zich vanaf het najaar van 2019 vestigen in een nieuwbouw aan het Kievitplein, nabij de achterzijde van het station Antwerpen-Centraal - pal in de Antwerpse binnenstad dus. Een deel van het plein krijgt omwille van de nieuwe ontwikkeling de naam ‘Mediaplein’ mee. Die beslissing veroorzaakte onlangs nog protest bij buurtbewoners, die de naamswijziging een miskenning van de geschiedenis van de wijk vinden.

LEES OOK. Buurt Kievitplein protesteert tegen ‘Mediaplein’

Het stadsbestuur ziet in de komst van News City echter een unieke gelegenheid om de wat vergeten buurt te doen heropleven. “Voor de Kievitwijk betekent de komst van een bruisend nieuwscentrum een fantastische boost”, meent De Wever. “Vanaf nu wordt het nieuws ook letterlijk in Antwerpen gemaakt.”

Het hoofdkantoor van uitgever Mediahuis en de redacties van Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad zijn gevestigd op Linkeroever. “Na de stevige poot van Mediahuis op Linkeroever zet News City Antwerpen op de kaart als mediahoofdstad van Vlaanderen”, aldus een verheugde burgemeester, die op de laatste gemeenteraad de komst van De Persgroep naar zijn stad nog met hand en tand verdedigde.

LEES OOK. De Wever verdedigt komst mediabedrijf op nieuw Mediaplein: “Moet ik mij excuseren dat ik werkgelegenheid naar de stad haal?”

Bonte boos

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) reageert dan verrast en met veel onbegrip op de beslissing van Persgroep Publishing en Medialaan. Hij is verontwaardigd omdat gemaakte afspraken over verder overleg hierover niet nagekomen werden en hij stelt ook de beslissing ten gronde totaal niet te begrijpen.

“Na het bekendraken van de plannen voor de realisatie van News City in Antwerpen heb ik contact opgenomen met enkele belangrijke actoren zoals Christian Van Thillo, en zijn er afspraken gemaakt over verder overleg en het delen van informatie. Met het wereldkundig maken vandaag van deze beslissing, zijn deze afspraken niet nagekomen en voel ik mij gepakt in snelheid”, aldus Bonte. Naar aanleiding van nieuwsberichten hierover had de Vilvoordse schepen Jo De Ro (Open Vld) eind maart er reeds voor gepleit “dat Vilvoorde moest inspelen op eventuele noden van de Persgroep en Medialaan aan extra terreinen, extra faciliteiten en oplossingen voor praktische problemen”.

“Foute beslissing”

Bonte zegt daarnaast de beslissing tot verhuizing naar het centrum van Antwerpen vanuit operationeel oogpunt totaal niet te begrijpen. “Vilvoorde biedt niet alleen onderdak aan tal van andere mediapartners. Het heeft met het oog op mediaverslaggeving een veel betere ligging dan Antwerpen, dat momenteel toch de minst bereikbare plaats in Vlaanderen is. Dit is geen rationele beslissing op vlak van mediastrategie en efficiënte organisatie en ik vraag mij af wat de werkelijke drijfveer is. Het is een miskenning van de aard van het medialandschap en ik vrees dan ook dat men eenmaal verhuisd zeer snel zal inzien dat het een foute beslissing was”, aldus Bonte.

MEEST RECENT