Politie legt drugsnetwerk bloot: verdachten blijven aangehouden

Foto: Politiezone Mechelen-Willebroek

Politie legt drugsnetwerk bloot: verdachten blijven aangehouden

Print
Mechelen -

De lokale politie Mechelen-Willebroek heeft na intensief speurwerk een aanzienlijk drugsnetwerk blootgelegd. Daarbij werden acht leden gearresteerd. De verdachten blijven aangehouden. Aan de gecoördineerde actie, begin deze week, namen ruim honderd politiemensen deel. Er werd voor 40.000 euro cash in beslag genomen, net als vier auto’s, wapens, drugs en gsm’s.

“In het najaar van 2017 kwam in het kader van een gerechtelijk onderzoek dat al liep, een 24-jarige man uit Mechelen bij de politiezone Mechelen-Willebroek in beeld als notoire drugsdealer”, zegt Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het parket Antwerpen. “Op basis van deze nieuwe informatie voerde de recherche onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl, en op vraag van het parket, een nieuw gerechtelijk onderzoek naar georganiseerde drugshandel.”

De rechercheurs kregen al snel een handvol Mechelaars in beeld die als drugsdealer vooral actief waren in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en de Brusselse regio. “Zo hanteerde de bende diverse koeriers die elk een regio voor hun rekening namen om de drugs aan de man te brengen. Ze maakten gebruik van huurauto’s en verbleven in hotels, die ook fungeerden als ‘safehouses’”, aldus Claessens.

Gecoördineerd vanuit gevangenis

Opvallend: een bendelid dat in de gevangenis zat, bleek het dealen te coördineren. Dat gebeurde dan onder meer in Ternat, Groot-Bijgaarden, Merchtem, Buggenhout, Vilvoorde en Denderleeuw. Een logistiek verantwoordelijke stond dan weer in voor de auto’s en zorgde ervoor dat er geregeld van voertuig werd gewisseld.

Afgelopen maandag ging het gerecht over tot actie: meer dan honderd politiemensen werden opgetrommeld voor simultane huiszoekingen in Mechelen, Boortmeerbeek, Kortenberg, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek. De lokale politie kreeg daarbij steun van de speciale eenheden van de federale politie.

150 klanten per dag

Eén van de koeriers werd door de speciale eenheden onderschept terwijl hij met zijn wagen onderweg was. In één van de hotelkamers werd een overzicht van de dagopbrengsten en een planning van de koeriers teruggevonden. “Sommige koeriers hadden 150 klanten per dag, wat meteen goed is voor een omzet van 7.500 euro”, zegt Claessens.

“Bij de actie werden in totaal 8 personen gearresteerd, allen tussen de 20 en 30 jaar. De onderzoeksrechter heeft zeven van hen aangehouden, van wie één onder de modaliteit van het elektronisch toezicht. Een zwangere dame werd vrijgelaten omwille van medische redenen. Eén van de aangehouden personen is de hoteluitbater die een meer dan belangrijke rol speelde in de drugsbende.” De verdachten blijven ook vrijdag aangehouden.

Bij de actie werd 40.000 euro cash in beslag genomen, net als vier personenwagens (Seat, VW Golf en twee Volvo’s), een mes, een taser, een luchtdrukpistool, 285 paxons cocaïne met een straatwaarde van 14.250 euro, 50 gram cannabis, 2,5 kg hasj, een vijftigtal gsm’s, vier weegschalen en verpakkingsmateriaal.

MEEST RECENT