DISCUSSIE. De Wever gooit energiepact in prullenmand: vindt u dat de kerncentrales ook na 2025 moeten openblijven?

Foto: Photo News

DISCUSSIE. De Wever gooit energiepact in prullenmand: vindt u dat de kerncentrales ook na 2025 moeten openblijven?

Print

Het energiepact is nog niet helemaal koud, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt nu al dat er ook na 2025 nog kerncentrales zullen moeten openblijven. “De volgende regering zal gedwongen worden om die beslissing te nemen,” verklaarde hij gisteren tijdens een voorzittersdebat bij Agoria. Tot consternatie van zijn regeringspartners.

(Lees verder onder het online formulier)

Vindt u dat de kerncentrales ook na 2025 moeten openblijven? Of moet de (volgende) regering bij het energiepact blijven?

Geef in onderstaand invulformulier uw reactie, een selectie hieruit publiceren we morgen in de krant in de rubriek Heet van de Tong.

Als er een plaats is waar er veel voorstanders zijn van kernenergie, dan is het wel bij de technologiefederatie Agoria. Een ideale gelegenheid voor De Wever om er een (kern)bommetje te droppen. Zijn partij keurde eind maart met lange tanden nog het energiepact goed waarin ook een kernuitstap zit, maar de N-VA-voorzitter lijkt die nu al naar de prullenmand te verwijzen.

“Fossiele brandstoffen vaarwel zeggen, ons wagenpark op elektriciteit doen rijden én uit kernenergie stappen is tegen 2030 gewoon niet mogelijk. De 6.000 megawatt aan kerncentrales schrappen, dat is een beslissing die wij niet willen nemen,” stelde De Wever tijdens een debat met zijn collega-voorzitters.

De verklaringen zijn opmerkelijk. N-VA heeft altijd gezegd dat een volledige kernuitstap geen goede zaak is. Maar ze schaarde zich anderhalve maand geleden wel achter het principe. In het akkoord staan een reeks voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat de prijs voor de industrie bijvoorbeeld niet sneller stijgt dan in de buurlanden.

Zeker is alvast dat dit een dossier wordt voor de verkiezingscampagne én de regeringsonderhandelingen.

MEEST RECENT