Steeds meer interesse in ‘oldschool’ handel in ruwe diamant

Foto: BELGA

Steeds meer interesse in ‘oldschool’ handel in ruwe diamant

Print
Antwerpen -

In Antwerpen is woensdag de aftrap gegeven van de tiende editie van de Antwerp Rough Diamond Days. Het is een beurs waar verkopers en kopers van ruwe diamant elkaar nog echt tegenkomen. De interesse voor deze handel via de beurs neemt, vanwege de persoonlijke ‘touch’, toe, zegt men bij de organisatie, de Antwerpsche Diamantkring.

Lang geleden werd ruwe diamant in de Scheldestad gewoon op straat verhandeld, in de buurt van het station. De handel verschoof later naar cafés, zaaltjes erboven, dan een speciale beurshal in de Hovenierstraat, en nog later in kantoren zelf.

“Tegenwoordig kan het ook telefonisch of via het internet, maar misschien is de pendel wel te veel doorgeslagen”, zegt Chantal Pauwels, directeur van de Antwerpsche Diamantkring, de enige beurs ter wereld voor ruwe diamant. “Vier jaar geleden zijn we begonnen om handelaars en verkopers opnieuw uit te nodigen in de beurshal en dat slaat aan. In het begin organiseerden we één beursdag één keer per jaar. Nu organiseren we dit vier keer per jaar, telkens twee dagen.”

Als voordeel haalt Pauwels aan dat er op de drukke beursvloer opnieuw het persoonlijke contact is. “We ontvangen telkens zowat 45 à 55 standhouders, en deze keer zo’n 400 buitenlandse kopers. Is iemand naar een specifieke vorm of bepaalde kleur van diamant op zoek, dan wordt hij altijd wel voortgeholpen”, stelt Pauwels nog.

Het is volgens de organisatie moeilijk om cijfers te plakken op de handel die tijdens zo’n tweedaagse gebeurt. Alleszins versterkt de beurs het imago van Antwerpen als diamantstad. “Tijdens de eerste editie was dit nog niet het geval, maar nu vertalen we onze affiches naar onder meer het Kujarati, het Chinees en het Hebreeuws. We verwelkomen daardoor bijvoorbeeld heel wat nieuwe mensen uit China.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio