Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Antwerpse sp.a heeft onderwijsplan klaar, Open Vld reageert fors: “95 jaar te laat”

Themabeeld. Foto: Jan Van der Perre

Antwerpse sp.a heeft onderwijsplan klaar, Open Vld reageert fors: “95 jaar te laat”

Print
Antwerpen -

De Antwerpse sp.a wil dat elke jongere in het TSO en het BSO gegarandeerd een werkplek heeft na zijn of haar schoolloopbaan. De socialisten willen ook een “refterrevolutie” ontketenen. Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer reageert fors.

Op dit moment verlaat een vijfde van de jongeren school zonder diploma en dat moet veranderen vindt de sp.a. Met onder meer een uitstroomplan wil de partij iedereen aan een diploma of attest helpen. De Antwerpse socialisten stelden woensdag, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, hun onderwijsprogramma voor. Het onderwijsplan werd mee opgesteld door socioloog Marc Swyngedouw en schooldirectrice Christine Hannes, allebei nieuw op de sp.a-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“Tegen 2030 moeten we de ongekwalificeerde uitstroom van 20% nu terugbrengen tot 5%”, zegt Swyngedouw. Cruciaal daarin is de manier waarop leerlingen in het TSO en het BSO begeleid worden naar een baan. “We moeten tot een stadspact komen waarin, met het stadsbestuur als regisseur, jongeren een baan krijgen na het behalen van hun diploma. In Antwerpen zijn ruim vierduizend vacatures die niet of moeilijk worden ingevuld. Dat is onaanvaardbaar als je weet dat veel jongeren na hun studie niet aan werk geraken”, zegt Hannes.

Lege brooddoos

Verder wil de sp.a fors investeren in ondersteunend personeel in het onderwijs. “Jongeren worden nog te vaak onterecht doorverwezen naar de B-stroom, omdat ze bijvoorbeeld de taal niet machtig zijn”, zegt lijsttrekker Jinnih Beels.

Sp.a wil ook opnieuw tandartscontroles op school en een ‘refterrevolutie’. “Scholieren mogen niet met een lege brooddoos naar school. Een refter, waar gezonde voeding wordt geserveerd kan dat probleem oplossen”, aldus nog Beels.

Reactie Open Vld

“Toen Claude Marinower, zes jaar geleden, als schepen van onderwijs in Antwerpen aantrad, trof hij een puinhoop in het Antwerps onderwijs aan – met kinderen in containerklassen, hoge ongekwalificeerde schooluitval en weinig of geen opwaartse kansen”, reageert Philippe De Backer in een persbericht. “Het gevolg van 95 jaar onafgebroken socialistisch onderwijsbeleid was dat het emancipatorisch karakter van onderwijs volledig was verdwenen. Na zes jaar kleurt de lucht in het Antwerpse onderwijs opnieuw helderblauw, dankzij het harde werk van schepen Marinower. Liberaal beleid werkt.”

“Op alle domeinen die sp.a aanhaalt, heeft mijn beleid voor significante vooruitgang gezorgd voor kinderen, scholen en leerkrachten”, zegt Claude Marinower. Mijn ambitie voor ons onderwijs én onze kinderen ligt veel hoger dan wat zij voorstellen. Met mijn beleid maken we de ambitie, om van Antwerpen de onderwijshoofdstad van Vlaanderen te maken, waar.”

Verkiezingsnieuws