5 hilarische vragen die je beter niet aan moslims stelt tijdens de ramadan

Foto: iStock

5 hilarische vragen die je beter niet aan moslims stelt tijdens de ramadan

Print

Vandaag zijn de Turkse moslims begonnen met vasten. Donderdag begint voor de rest van de moslims ter wereld de ramadan. Tijdens de ramadan vasten moslims wereldwijd een maand lang. Ook onthouden ze zich overdag van zaken zoals seks en roken. Niet-moslims begrijpen niet altijd wat de ramadan precies inhoudt. En dat levert soms hilarische vragen op. Onze redacteur, die vanavond ook start met de ramadan, geeft je alvast het antwoord op 5 vragen die vaak gesteld worden.

1.“Je mag ook niet drinken?”

Neen. Vasten betekent ook geen drinken. Tijdens de ramadan mag niet gedronken of gegeten worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Is de zon onder? Feest! Dan mag alles weer gegeten en gedronken worden.

2. “Mag je ook geen water!?”

Neen, slimmerd. Geen drinken betekent ook geen water.

3.“Wat als je de gordijnen dicht doet en het is donker? Mag je dan eten?”

Nou…neen. Maar als je wilt valsspelen: we leven in een vrije wereld. Wij zeggen niks (*knipoog*).

4.“Moeten baby’s ook meedoen met de ramadan?”

Nee, natuurlijk niet. Sterker nog: baby’s, kinderen, zieken, ouderen, zwangere vrouwen, menstruerende vrouwen en mentaal zwakken hoeven niet te vasten. Willen ze toch het ramadan-gevoel meekrijgen? Dan mogen ze altijd helpen met eten klaar maken voor minderbedeelden of extra bidden als ze daartoe in staat zijn.

5.“Een maand lang geen eten of seks? Dan ga je toch dood? Dat kan toch niet gezond zijn!”

Toch wel. Moslims geven aan dat het vooral met een mindset te maken heeft. Voor moslims is de maand zowel een fysieke als mentale detox. En natuurlijk is het niet letterlijk een maand geen eten of seksuele activiteit. Na iedere dag van de vastenmaand kan na zonsondergang de pret weer beginnen!

Tot slot: neem bovenstaande vragen met een korreltje zout. Weet je iets echt niet? Vraag het gewoon! Je vastende buurman of collega vindt het vast niet erg. Hij/ zij is er inmiddels aan gewend om elk jaar dezelfde vragen te beantwoorden. Maar zo leren we elkaar beter kennen.

MEEST RECENT