© Dirk Kerstens

Aannemer die Tomasz (35) doodsloeg met pan riskeert vier jaar cel

De Poolse aannemer Piotr N. (36) uit Antwerpen stond woensdag terecht omdat hij een onderaannemer zwaar had toegetakeld met een pan na een financieel dispuut. Slachtoffer Tomasz Fiuk (35) overleed een week later. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar cel, eventueel deels met uitstel.

dvd

Bewoners van de Oranjestraat in Antwerpen hadden op 22 februari 2017 de politie gebeld omdat ze in de flat van het slachtoffer veel lawaai hoorden. De politie trof Fiuk met zware hoofdwonden op het zetelbed aan. Hij was bewusteloos en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een week later bezweek aan een zwaar hersentrauma.

Fiuk werkte samen met zijn flatgenoten Jacek R. en Marcin R. voor Piotr N. in de bouwsector. Piotr N. was die avond samen met Sebastian P. en Jaroslaw K. langs gekomen om met het slachtoffer te praten. Fiuk had de werken waarvoor hij 22.000 euro aan voorschotten had gekregen, nog niet uitgevoerd en hij had ook een buizensnijder achtergehouden.

Jacek R. en Marcin R. moesten van Piotr N. in de slaapkamer blijven. Ze hoorden het financieel dispuut uitmondden in een vechtpartij. Toen Piotr N. en zijn kompanen vertrokken, troffen ze Fiuk zwaargewond in de badkamer aan. Ze sleepten hem naar het zetelbed, maar durfden de hulpdiensten niet te verwittigen.

Mes

Piotr N. vertelde de politie dat het slachtoffer naar een mes had gegrepen in de keuken. Hij had hem vervolgens met een pan ontwapend. Het gevecht ging verder in de badkamer. Piotr N. was daar op Fiuk gevallen, die met zijn hoofd tegen de muur was gebonkt. De knokpartij werd daarna beëindigd en volgens Piotr N. had het slachtoffer beloofd om de volgende dag aan de slag te gaan. Sebastian P. en Jaroslaw K., die naar eigen zeggen niet waren tussengekomen, bevestigden grotendeels zijn verhaal.

Volgens de procureur minimaliseren ze echter de ernst van de vechtpartij, want uit de bloedspattenanalyse blijkt dat Fiuk minstens vijf slagen kreeg terwijl hij op de grond lag of hurkte. Ze geloofde ook niet dat hij nog in staat was geweest om iets zeggen. Het mes waarmee hij Piotr N. bedreigd zou hebben, werd bovendien niet teruggevonden.

Blanco strafblad

Ze vorderde voor Piotr N. vier jaar cel - eventueel deels met uitstel omwille van zijn blanco strafblad - voor opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. Voor mededaders Sebastian P. en Jaroslaw K. werd drie jaar cel geëist. De drie worden samen met Jacek R. en Marcin R. ook vervolgd voor schuldig verzuim. De twee laatsten riskeren daarvoor tien maanden cel.

Piotr N. was de enige beklaagde die geen verstek liet gaan. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt verdedigde zichzelf tegen de aanval van het slachtoffer. Het mes lag niet meer op de grond, omdat zijn flatgenoten het wellicht terug in de keukenlade hadden gelegd. Ook in de badkamer werd er opgeruimd”, pleitte meester Sam Vlaminck. Volgens de advocaat is Piotr N. nog altijd onder de indruk van de feiten. “Hij heeft de dood van het slachtoffer nooit gewild en hij is er het hart van in.”

Vonnis op 12 juni.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio