Doelland zoekt naar een nieuwe toekomst voor het Scheldedorp: “De haven kan beter ‘inbreiden’”

Joris Van Reusel (links) en Daan De Volder. Foto: Jan Van der Perre

Doelland zoekt naar een nieuwe toekomst voor het Scheldedorp: “De haven kan beter ‘inbreiden’”

Print
Beveren-Waas -

Architect en docent Joris Van Reusel uit Berchem werkt met zijn collega Daan De Volder en hun studenten aan Doelland. Het project onderzoekt of er een toekomst is voor het Scheldedorp en het Wase hinterland. Vanavond worden de conclusies voorgesteld tijdens een debatavond in Melsele.

Doelland is een project van de KU Leuven aan de faculteit architectuur waarvan de campus ligt op Sint-Lucas in Gent. Doelland is het derde academiejaar ingegaan en er zijn al eerste voorlopige conclusies getrokken. “Voor een dorp als Doel is er wel degelijk een denkbare toekomst. We moeten het cliché ontkrachten dat Doel dood is”, meldt Joris Van Reusel. Zijn collega Daan De Volder uit Keerbergen ziet het breder. “Het probleem van de uitbreiding van de haven is dat het zich toespitst op één soort economie: de overslag of de containers. Tegen 2030 zou dat zorgen voor 6,6 miljoen meer vrachtwagens op de baan. Dat is gewoon waanzin. De haven zou beter ‘inbreiden’. Wat wil zeggen dat er in de haven nog heel veel ruimte ligt die je kan optimaliseren.”

Kerncentrale

Doelland ziet zelfs een toekomst voor de kerncentrale. “Binnen vijf jaar kan je die volledig saneren. Daarna kan je daar perfect een researchpark van maken voor de haven”, vertelt De Volder. Dat is nog iets anders dan willen wonen in de schaduw van een kerncentrale. “Toch zijn er nu al honderden wachtenden die daar willen wonen”, zegt Joris Van Reusel. “Niet alleen in Doel, maar ook in de prachtige, kleine dorpen daarrond. Dat kan als daar een schone economie komt. Er ligt zoveel potentie. Watertaxi’s kunnen bijvoorbeeld heel veel woon-werkverkeer van de baan houden. Het zou zo’n groot verlies zijn mocht dat allemaal moeten wijken voor een containerterminal.”

Uniek gebied

Het Hof van Justitie van de Europese Unie ziet Doel als een woongebied. Toch blijven Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) inzetten op de havenuitbreiding. “Het is een woongebied. Maar je kan daarvoor geen vergunningen krijgen van de overheid. Want morgen wordt misschien alles plat gegooid voor de bouw van het Saeftinghedok”, reageert Daan De Volder. “Ik moet trouwens benadrukken dat we niet voor Doel zijn en tegen de haven. Het is meer gelaagd. We zijn voor de potentie van de haven en de uitbouw van een woongebied. Doelland gaat ook over heel de polder en het Waasland. Het is een uniek gebied waar ecologie en economie kunnen samengaan en natuur en landbouw geen vijanden van elkaar hoeven te zijn.”

Info: De info- en debatavond heeft plaats in OC Boerenpoort, Sint-Elisabethstraat 31 in Melsele. Opening om 19 uur met een architectuur expo.

Doelland zoekt naar een nieuwe toekomst voor het Scheldedorp: “De haven kan beter ‘inbreiden’”
Foto: Jan Van der Perre