Snelst aangroeiende zwarte gat ooit ontdekt

Alle twee dagen verorbert het zowat de massa van onze Zon: Australische wetenschappers hebben met de Europese Gaia-satelliet het snelst aangroeiend zwarte gat ooit ontdekt. Het zogenaamd “supermassief” zwarte gat bevindt zich op meer dan 12 miljard lichtjaar van ons.

Ten tijde van de waarneming bezat het hemellichaam een geschatte massa van twintig miljard Zonnen, zei Christian Wolf van de Australian National University dinsdag. Elke één miljoen jaar groeit het met één procent aan.

Dergelijke grote en snel aangroeiende zwarte gaten zijn extreem zeldzaam.

“Indien een dergelijk monster in het centrum van onze Melkweg zou zitten, dan zou het tien keer helderder zijn dan de vollemaan”, vertelde Wolf. De grote hoeveelheid uitgestuurde ultraviolette straling zou vermoedelijk elk leven op Aarde onmogelijk maken.

Het goede nieuws is dat het monster op 12 miljard jaar lichtjaar afstand ons niet zal oppeuzelen, zo citeerde de Australische zender ABC de wetenschapper. Het ding was er al toen het heelal nog maar ongeveer 1,2 miljard jaar jong was. En dat heeft implicaties voor ons inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het universum, aldus Tamara Davis van de Universiteit van Queensland tegenover ABC.