© Jan Van der Perre

Ouders van 1.333 Antwerpse kinderen moeten door staking alternatief voor opvang vinden

De nationale betogingen van vakbonden ACV, ABVV en ACLVB in Brussel tegen de pensioenhervormingen zullen ook effect hebben op de stedelijke kinderopvang in Antwerpen. Er zullen woensdag kinderopvanglocaties gesloten worden en de openingsuren worden aangepast. “Ik hoop dat dit de laatste politieke staking zal zijn”, zegt Antwerps schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA).

bap

De Antwerpse afdelingen van de openbare besturen van de vakbonden (ACV-OD, ACOD en VSOA) sluiten zich aan bij de betogingen en dienen een stakingsaanzegging in. Hierdoor worden er woensdag van de 20 stedelijke kinderopvanglocaties in Antwerpen acht volledig gesloten. Drie locaties zullen volledig open zijn. De overige locaties openen gedeeltelijk hun deuren. Van de 101 leefgroepen zullen er concreet amper 27 open zijn. Hierdoor zullen de ouders van in totaal 1.333 kinderen een alternatief moeten zoeken voor de stedelijke kinderopvang.

© Walter Saenen

Ook zullen de openingsuren van de locaties aangepast worden. De stedelijke kinderopvangen Koekendoos, Strandloper en Patrasche perken hun openingsuren iets in en “situeren zich afhankelijk van de specifieke toestand in een locatie tussen 7.30 uur en 17 uur”. Zo kan er per locatie een extra leefgroepen worden opengedaan.

“De stad stelt alles in het werk om de hinder tot een minimum te beperken”, zegt Antwerps schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Stadsdiensten moeten kwaliteitsvol en klantvriendelijk maar bovenal beschikbaar zijn. Voor mij wil dit dus concreet zeggen dat onze Antwerpse ouders steeds een beroep moeten kunnen doen op onze kwalitatieve stedelijk kinderopvang tijdens de werkweek. Het aanpassen van de openingsuren zorgt ervoor dat we 54 extra opvangplaatsen kunnen realiseren, ten opzichte van het werken met de normale openingsuren. Indien de ouders deze regeling positief evalueren zullen we die in de toekomst uitrollen over meerdere opvanginitiatieven, al blijf ik natuurlijk hopen dat dit de laatste politieke staking zal zijn.” De ouders werden vorige week op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio