© idh, EPA

Israëlische ambassadrice in België over 55 dode Palestijnen, onder wie 8 kinderen: “Allemaal terroristen”

De Israëlische ambassadrice in België, Simona Frankel, heeft een opmerkelijk interview gegeven aan de Franstalige openbare omroep RTBF. Daarin zegt ze onder andere dat de doden die gisteren vielen bij rellen aan de grens met de Gaza-strook “allemaal terroristen” waren. Op de dodelijkste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in 2014 vielen gisteren 55 dodelijke slachtoffers, onder hen ook 8 kinderen.

Jef Van Hoofstat

Frankel betreurt naar eigen zeggen “de dood van elke mens, zelfs die van de 55 terroristen die gisteren de grens probeerden over te steken”, maar beantwoordde de vraag of zelfs de acht kinderen die daarbij om het leven kwamen terroristen zijn als volgt: “Allemaal! Die kinderen worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas. Zij sturen die mensen naar hun dood. Zij hebben beslist om hun broeders en zusters op te offeren in een sterk gemediatiseerde oorlog. Wij willen enkel onze burgers beschermen. We krijgen liever kritiek dan condoleances.”

© AFP

Het feit dat een Palestijnse vredesbeweging de protesten wilde organiseren, maar daarbij stokken in de wielen werd gestoken door de Israëlische overheid is volgens Frankel geen excuus: “Die beweging is een instrument van Hamas”. Ook de kreet van de actievoerders (“Liever sterven voor de muren van de gevangenis dan sterven zonder verzet”) maakt weinig indruk op de ambassadrice: “Zij roepen het geweld over zichzelf af. Ze sturen kinderen de barricades op.”

Frankel begrijpt de kritiek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, als zou het Israëlische geweld disproportioneel zijn, dan ook niet: “Ik begrijp het woord ‘disproportioneel’ niet. Moeten er Israëlische doden vallen alvorens het proportioneel is?”

© AFP

“Jeruzalem is al 3.000 jaar onze hoofdstad”

De aanleiding voor de onlusten is de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, bij de 70ste verjaardag van de staat Israël. Was dat dan geen olie op het vuur? “Jeruzalem is al 3.000 jaar lang onze hoofdstad, dat is niets nieuws. Het feit dat de internationale gemeenschap dat niet wil erkennen is spijtig, maar elk land beslist zelf welke stad zijn hoofdstad is. Daarom dank ik president Donald Trump die de realiteit erkent en zijn ambassade naar Jeruzalem liet verhuizen. Ik hoop dat zijn voorbeeld gevolgd zal worden.”

Is er dan nog hoop op vredesgesprekken na de dood van die 55 Palestijnen? Afgaande op het antwoord van Frankel, is er weinig hoop: “We moeten onthouden dat er al 70 jaar lang geen dag vrede is geweest. We moeten de gijzelaars van de terroristische organisatie Hamas bevrijden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio