Voor eens en voor altijd: Gilles De Coster vertelt nu al welke theorieën over ‘De Mol’ geen stand houden

De mol is gevat en dat betekent ook voor presentator Gilles De Coster alweer het einde van een indrukwekkend seizoen van het populaire televisieprogramma. “Het was eens te meer zalig om te zien hoe de fans de hele tijd weer meekeken, -zochten, -lachten, -puzzelden en -genoten”, schrijft hij in een brief via VIER. Om de fans persoonlijk te bedanken geeft hij alvast een paar opmerkelijke antwoorden op vragen die leven tussen de kijkers en de fora. En die snoeren heel wat fantasten meteen de mond.

mrra

© VIER

Hoe zat dat nu met die affiches van de Lucha Libre? Hoe kon het dat die affiche gedrukt was en ophing terwijl Pieter en Baha nog maar net afgevaardigd waren door de groep? “Heel simpel”, zegt Gilles. “Voor alle kandidaten hadden we een worstelnaam verzonnen, en een stoere foto klaar. De rest? Enkele minuten Photoshopwerk om de twee juiste foto’s in de affiche te krijgen, een printer en wat lijm om het aan de muur te hangen…”

Voor de liefhebbers. “De overige namen die klaarlagen waren Loco Lloyd, Cat Kelly, Christmas Joke, Queen Katrien, Pascale The Commander, Don Steve, Jolly ‘Jumper’ Jeffrey en Channy the Cheetah”, vertelt hij.

Tunnelvisie

Muziek speelt al enkele seizoenen een cruciale rol in de verborgen tips van de programmamakers. In het vorige seizoen stonden de liedjes uit de playlist van Eline in rechtstreeks verband met de inhoud van de opdrachten bijvoorbeeld.

Maar dit jaar moeten we alvast niets gaan zoeken in de begintune van dit seizoen. De ‘Cancion del Mariachi’ van Antonio Banderas leek immers rechtstreeks naar Baha te verwijzen, omdat hij meeliep met de mariachistoet, te paard rijdt, een vriendin heeft met bruin haar, en in afleveringen 2 en 3 tequila’s drinkt. “Mooi, maar het klopt niet”, vertelt Gilles. “Het probleem is dat die lyrics ook naar andere kandidaten kunnen verwijzen. Behalve Kelly en Joke hebben àlle kandidaten meegelopen met de mariachis. Ze hebben allemaal te paard gereden. En ze dronken allemaal in de hacienda - overigens vooral mezcal. Later, op het dorpsplein, drinkt niet alleen Baha, maar ook Lloyd tequila. Enzovoort…” Een klassiek voorbeeld van de beruchte tunnelvisie dus.

“Als we hier een tip van hadden willen maken, had de mol aguardientes gedronken (het drankje waar het eigenlijk over gaat in het nummer), had hij een gitaar vastgehad, had hij als enige iets te maken gehad met mariachis, enzovoort”, legt de presentator uit. En die echte verborgen tips zaten ook dit jaar uiteraard in de afleveringen. Maar waar? Dat krijgen we volgende week zondag pas te zien, al krijgen we hier al een voorsmaakje te zien...

(De tekst gaat door onder de video.)

Gesjoemeld met de eliminatiebeelden?

Eén theorie hield opvallend goed stand: bij elke eliminatieronde was de voorlaatste kandidaat de volgende aflevering de klos. Met uitzondering van aflevering 1: daar was Pieter diegene die voorlaatst te zien was. Maar hij vloog er niet uit, in plaats daarvan is het de persoon voor hem die de volgende episode onverbiddelijk naar huis moet. Waarom? Omdat de saboteur überhaupt niet naar huis gestuurd kan worden! Toch? Nee, zo blijkt uit Gilles zijn antwoorden.

“Die theorie lijkt aanlokkelijk, maar ze is simpelweg onmogelijk”, klinkt het. “Er is namelijk geen énkele manier voor ons om bij de ene eliminatie te weten wie er bij de volgende eliminatie zal afvallen. En bijgevolg kunnen we ook niet beslissen om iemand als laatste een groen scherm te geven. Wie denkt dat we in montage de volgorde (kunnen) veranderen, heeft het ook mis: lang niet iedereen krijgt bij elke eliminatie een groen scherm (immers, eens er rood is gegeven is het afgelopen) en dus zouden die beelden vaak ook gewoon niet gedraaid zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet het enige toeval

De meest geliefde tips, de T-shirts van Jeffrey en de nummerplaten vol verwijzingen naar Pascale, waren ook puur toeval. “Toeval is nu eenmaal onvermijdelijk, maar het enige wat jullie met zekerheid mogen en moeten weten is dat we er nooit - nooit, jamais, nunca, never - met opzet een ‘perfecte’ fake tip in gaan steken, die verwijst naar een foute verdachte. Nooit. Op onze communiezieltjes. Niet dat die nog zoveel waard zijn, maar jullie begrijpen me wel”, lacht hij.

Benieuwd naar wat Gilles nog allemaal te vertellen heeft in zijn volledige brief? Die kan je hier lezen.