Reusachtig “monster” zaait paniek onder toeristen in populaire badplaats

Print

Reusachtig “monster” zaait paniek onder toeristen in populaire badplaats Video: Facebook

Er brak zondag even paniek uit op een Spaans strand toen toeristen en zonnekloppers een meterslange haai vlakbij de kust hadden zien zwemmen. De lokale politie haalde iedereen uit het water toen meldingen over de haai binnen bleven lopen en begon een zoektocht om de reusachtige vis te vinden. Hoewel een haai van dezelfde soort enkele jaren geleden een toerist beet, raakte nu niemand gewond, maar de zee bleef uren gesloten voor pootjebaders.

De politie van Fuengirola, een badplaats aan de Spaanse Costa del Sol, waarschuwde alle toeristen om zich niet meer in het water te wagen nadat de haai was gezien, en hees rode vlaggen op de meer dan acht kilometer lange kustlijn. Het “monster” - volgens experts een blauwe haai - was volgens getuigen minstens drie meter lang en zaaide paniek onder de strandgangers. Nadat zwemmers werden aangemaand om het water te verlaten, konden enkele toeristen vanop veilige afstand beelden maken van het “mooie” dier.

De lokale politie en kustwacht zochten tevergeefs naar het dier om het naar volle zee te begeleiden. Het strand bleef uiteindelijk meer dan vier uur afgesloten, waardoor een van de eerste dagen waarop toeristen konden zonnebaden in het water viel. Volgens een expert is het niet gebruikelijk dat een blauwe haai de kustlijn bezoekt, maar is er geen bijzondere reden voor: “Het dier was niet gewond. Het komt niet vaak voor dat er eentje dichtbij het strand komt, maar dat kan gebeuren.”

Blauwe haaien zijn een van de meest voorkomende haaiensoort in de Middellandse Zee en worden regelmatig gezien nabij de kustlijn van Zuid-Spanje. Het is niet de eerste keer dat een reusachtige blauwe haai ervoor zorgt dat het strand wordt gesloten: in 2016 werd een Britse toerist gebeten in de hand, waarna alle stranden voor enkele uren werden afgesloten en vorig jaar moesten gezinnen met kinderen plots naar het strand vluchten toen een blauwe haai op hen afstevende.

MEEST RECENT