Queen op 29 juni in Antwerp Sportpaleis: “Goede herinneringen aan België”

Foto: GvA

Queen op 29 juni in Antwerp Sportpaleis: “Goede herinneringen aan België”

Print
Op 29 juni staat Queen nog eens in het Antwerps Sportpaleis. Voor de laatste keer? Het is geen geheim dat de overblijvende originele groepsleden - Brian May (70) en Roger Taylor (68) - niet alleen een dagje ouder worden, maar ook gezondheidsperikelen kenden. “We dachten: we doen het nog één keer, nog één keer het blokje rond nu het nog kan”, zegt gitarist Brian May. “Al eist het fysiek wel heel veel.” Twee jaar geleden spraken we met drummer Roger Taylor, een gesprek dat nog niet op deze site gepubliceerd werd. Als opwarmer voor de show op 29 juni: de componist van hits als ‘Radio Ga Ga’ en ‘A Kind Of Magic’ aan het woord.

Veel interviews geven de resterende leden van Queen niet meer, dus heerst er grote zenuwachtigheid in het poepchique Londense hotel - kamerprijs: 1.500 euro per nacht - waar Roger Taylor enkele Europese journalisten ontvangt. Managers lopen af en aan, praten druk in walkietalkies en kijken argwanend naar het verzamelde journaille. Die nervositeit staat in schril contrast met de rustige vastheid van Roger Taylor die - als hij hoort dat we uit België komen - zegt dat hij goede herinneringen heeft aan ons land: “De clips van 'Don't Stop Me Now' en 'Hammer To Fall' zijn in Brussel opgenomen, wist je dat?"

 

Zanger van dienst op 29 juni is opnieuw Adam Lambert, de man die de ondankbare taak heeft om de in 1991 aan aids overleden Freddie Mercury te vervangen. "We hebben Adam leren kennen in 2009, tijdens de talentenshow 'American Idol'. De makers van dat programma hadden ons gevraagd om 'We Are The Champions' met de twee finalisten te brengen. Adam maakte een verpletterende indruk op ons. Hij is momenteel zonder twijfel een van de beste zangers ter wereld."

 

Maar hij is geen Freddie Mercury. Zou Queen nog bestaan als de legendarische zanger nog zou leven? "Goh, moeilijk te zeggen. Ik denk niet dat Freddie nog zou optreden. Hij was bijzonder trots op zijn lichaam en zijn fysieke conditie en wou niet aftakelen op het podium. Allicht zouden we wel nog platen opnemen. Freddie had nog zoveel muziek in zich. Toen hij stervende was, zong hij met zijn laatste krachten nog tal van zanglijnen in. 'Ik heb geen tijd om te wachten tot jullie de muziek klaar hebben', zei hij. Met die opnames hebben we in 1995 postuum het album 'Made In Heaven' gemaakt." 

Mogen we nog een nieuwe Queen-plaat verwachten? "Niet met Freddies stem. Maar ik sluit een album met Adam niet uit", verrast Taylor. "Het klikt zo goed met hem dat de idee van een nieuwe plaat verleidelijk is. Ik heb sowieso geleerd om nooit nooit te zeggen. Mijn jongere versie had nooit gedacht dat ik nu nog 'We Will Rock You' en 'Bohemain Rhapsody' zou spelen voor uitverkochte zalen. Maar het is wat ik graag doe, en wil blijven doen, zolang ik het fysiek nog aankan."

Voor de huidige toernee haalt Queen alles uit de kast: niet alleen alle grote hits, maar ook een show die ontworpen werd door de mensen achter de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Peking. De lichtshow maakt bijvoorbeeld gebruik van zo’n 300 lichtbronnen. 

Kaarten kosten 56, 66, 72, 89 en 105 euro en kunnen besteld worden via www.next-step.be, www.teleticketservice.com of www.fnac.be, of via 0900/00.600.

DOEN!