© VIER

Meneer pastoor moet zelf te biecht: ‘De Mol’ is gevat

“Mijd het stelen en bedriegen, ook de achterklap en ‘t liegen.” Het zevende gebod dat in koeien van letters op de stenen tafelen geschreven stond, heeft priester Pieter Delanoy genadeloos aan zijn laars gelapt. De sympathieke West-Vlaming die wekenlang het spel in stijl wist te spelen, bleef onder de radar als één van de sympathiekste deelnemers uit het spel. Tot Lloyd hem dan toch wist te ontmaskeren. Al levert dat die laatste maar een magere winst op...

Morien Raeymakers

Televisiekijkend Vlaanderen heeft met open mond toegekeken hoe het silhouet in de mist niet de verdachte Baha, maar de (schijn)heilige Pieter bleek te zijn. Wekenlang bleef de pastoor onder de radar. De 33-jarige priester uit Assebroek was de joviale lolbroek, de vriend van het gezelschap, de hevige deelnemer en vooral… de minst verdachte van alle deelnemers, zo bleek uit de polls van meer dan 10.000 Nieuwsblad-lezers.

Pieter Bahador Lloyd Pascale Joke Steve Katrien Jeffrey Channy Kelly
Na
afl 1
5% 8% 12% 22% 16% 7% 8% 17% 6% 0
Na
afl 2
4% 10% 13% 14% 9% 11% 12% 27% 0 0
Na
afl 3
6% 12% 14% 22% 8% 26% 12% 0 0 0
Na
afl 4
7% 14% 20% 23% 13% 20% 0 0 0 0
Na
afl 5
17% 26% 19% 21% 17% 0 0 0 0 0
Na
afl 6
24% 19% 29% 29% 0 0 0 0 0 0
Na
afl 7
28% 37% 34% 0 0 0 0 0 0 0

Maar toch, het spel is gespeeld, de kaarten zijn geschud: Pieter is de saboteur, Baha blijft beteuterd achter op de pijnlijkste plaats in het spel en Lloyd gaat naar huis met de winst. Zijn weg naar de overwinning bleek deze aflevering nog bijzonder spannend te zijn...

Bliksemafleider

© VIER

Een knap staaltje acrobatie was tijdens de eerste opdracht de grootste afleider voor de drie heren. De Voladores lieten 30 minuten lang een prachtig ritueel zien om de goden en de natuurelementen te eren. Maar terwijl zij hoog in de lucht op een paal muziek maakten en aan touwen hingen, moesten Baha, Lloyd en Pieter een Azteekse munt zien te onderscheiden van een chocolade versie.

Vier munten symboliseerden water, aarde, lucht en vuur. Eentje was vakkundig nagemaakt in chocolade, maar niemand kon zien welke munt precies. Drie opdrachten hielpen de heren om de foute natuurelementen te elimineren. Eerst wisten ze meteen dat er bij geen enkele chocoladesoort zout was gebruikt, als tweede konden ze zeven gebouwen perfect rangschikken van groot naar klein. Bij de derde opdracht werd het extra gezellig dankzij Pieters prachtige zangstonden (“Da’s echt een tof hitje dat!”), maar uiteindelijk beseften ze toch dat ‘La Bamba’ oorspronkelijk in Veracruz gemaakt was.

Toen de Voladores neerdaalden, proefde Baha dan ook de munt van de ‘lucht’ en beet hij zijn tanden gelukkig niet kapot. De chocolade was heerlijk en de winst van 3.000 euro smaakte naar meer. De heren gingen vervolgens naar de plaatselijke winkeltjes, om een ‘vriendschapsklakske’ te kopen. Knap! Als er niet één van hen al drie weken lang staalhard aan het liegen was geweest...

© VIER

Bedot!

In het natuurreservaat in Catemaco vormde de Eyipantla-waterval het ultieme decor voor de allerlaatste proef. Een sprong in de dieperik vooraleer de deelnemer honderd seconden aan een safety line hing, kon heel wat geld opleveren. Elke val was 1.000 euro waard en wie daarbij nog eens een zwart zakje kon vangen onderweg, verdubbelde zijn bedrag voor de groepspot.

Maar ‘De Mol’ zou ‘De Mol’ niet zijn als er geen psychologische plottwist zou bedacht zijn. Wie het dichtst bij de 100 seconden kon tellen, kreeg een chatgesprekje met de mol. Want die had informatie van onschatbare waarde voor de deelnemer. En dat bleek de doodsteek te zijn voor de groepspot, want die was meteen geen prioriteit meer. Baha eindigde op 95 seconden, wat hem een schamele 70 euro opleverde. Pieter dacht dat hij aan “95 Mississippi” zat, maar eindigde op 119 seconden en haalde geen enkele euro binnen. Lloyd kreeg 30 euro en een online date met de saboteur na een indrukwekkende telling van 97 seconden.

© VIER

Al moest hij wel even bekomen van de sprong, want met klamme handjes maakte hij drie keer zijn lijn verkeerd los om uiteindelijk onverwachts dan toch de diepte in te storten. Maar de nuttige informatie die hij achteraf kreeg tijdens het chatgesprek, bracht hem meteen weer met de voetjes op de grond. De mol vertelde aan Lloyd immers welke prikkel hij had gegeven tijdens de prikkelproef. Ook al gaf niemand ooit openlijk toe welke prikkel ze stuurden, toch bleek dit waardevolle informatie te zijn.

© VIER

Een kwartje winst

Bij het beantwoorden van 30 vragen in de arena van Tlaxcala bleek Lloyd immers - tot zijn eigen verbazing - de grootste kenner van de mol. Pieter moest zijn zonden opbiechten aan de student geneeskunde, die als winnaar van het zesde seizoen van het razendpopulaire spelprogramma naar huis gaat. Al neemt Lloyd wel maar een kwart van de mogelijke prijzenpot mee naar huis. Dankzij meneer pastoor bleef er immers maar 27.665 euro over van de 100.000 euro. Van een straffe succesvolle mol gesproken...

© VIER

MEER OVER De mol