© REUTERS

Zeker 9 doden en 40 gewonden bij reeks aanslagen op Java

Bij een reeks vermoedelijke bomaanslagen op christelijke kerken zijn zondag in Indonesië zeker 9 personen om het leven gekomen. Meer dan 40 anderen raakten volgens de politie gewond. De explosies gebeurden tijdens de zondagmis, in een tijdspanne van enkele minuten, in Surabaya, de op een na grootste stad van het land op het eiland Java. In totaal zouden drie kerken getroffen zijn.

De eerste explosie vond plaats om 7.30 uur lokale tijd (2.30 uur in België) in de katholieke kerk Santa Maria. De politie vermoedt dat het om een zelfmoordaanslag ging. Op tv waren er beelden te zien van een sterk beschadigde kerk. Getuigen spreken van talrijke slachtoffers. Korte tijd later was er een explosie in een andere kerk van de pinksterbeweging en in een protestantse kerk.

Voorlopig zijn de aanslagen nog niet opgeëist, maar volgens het nationale inlichtingenagentschap zit een aan terreurmilitie IS gelinkte organisatie achter de aanslagen.

Havenstad Surabaya is met 2,6 miljoen inwoners de op een na grootste stad van Indonesië. Sinds meer dan anderhalf jaar komt er regelmatig islamistisch geweld voor. Van de meer dan 260 miljoen inwoners is ruim 85 procent moslim. Het is bijgevolg het grootste moslimland ter wereld. Katholieke en protestantse christenen maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit.

© REUTERS

© REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio