© BELGA

Vanhaezebrouck boos na verlies tegen Standard: “Hadden altijd penalty moeten hebben”

Anderlecht-trainer Hein Vanhaezebrouck maakte zich na de 1-3 nederlaag tegen Standard boos om een niet-gefloten penalty voor paars-wit. “De scheidsrechter beoordeelde op vijf seconden tijd twee identieke fases op een andere manier.”

wic, lsjs

“Ik begrijp niet hoe dit mogelijk is”, vertelde Hein Vanhaezebrouck na het 1-3 verlies tegen Standard voor de camera’s van Proximus. “Iedereen heeft de mond vol van dat geweldige Standard, maar zij hebben niet meegedaan tegen ons. Hun eerste trap op doel komt er pas na een fout van ons - en dat was dan meteen het eerste doelpunt. Ook hun derde goal komt er na een fout van ons. We verdienen dit niet. We hadden deze match altijd moeten winnen of op zijn minst moeten gelijkspelen.”

Vanhazebrouck maakte zich ook kwaad op scheidsrechter Bart Vertenten, die niet ingreep toen Ryoto Morioka op de rand van de zestien een serieuze charge te verwerken kreeg.

“We werden niet gediend door de beslissingen van de ref. Wij hadden altijd een penalty moeten hebben. Ik begrijp niet waarom de scheidsrechter daar niet voor fluit. Drie seconden later fluit hij wel als Teodorczyk zijn lichaam zet, dat was net hetzelfde. Dan heb je op vijf seconden tijd twee identieke fases anders beoordeeld. Dat is jammer genoeg niet goed genoeg.”

“Standard de beste ploeg van Play-Off 1? Nee, Standard is de ploeg met het meeste meeval. In Luik was er ook al een tackle van Carcela op Saïef. Het verschil is gewoon dat ze tegen ons steeds aan penalty’s ontsnappen. Dit was bepalend voor het resultaat.”

Gerkens: “Wordt moeilijk voor de titel”

“Zuur om te verliezen”, reageerde Anderlecht-middenvelder Pieter Gerkens op Radio 1. “We hadden te veel kansen nodig en kregen een les in efficiëntie. Iedereen kan van iedereen winnen in play-off 1. We werken de bal twee keer slecht weg waardoor zij twee keer alleen voor de keeper kwamen. Ik vrees dat het heel moeilijk wordt voor de titel nu, maar we gaan nog ons best doen.”

Sa Pinto: “Gaan opnieuw voor zege tegen Club Brugge”

© BELGA

Een heel ander geluid was natuurlijk te horen in het andere kamp. “We hebben een geweldige tweede helft gespeeld”, zei een triomferende Standard-coach Ricardo Sa Pinto. “Ik hou van de emoties in dit type matchen. Anderlecht was beter voor de rust, wij erna en we scoorden dan meteen. Na de 1-3 hadden we de match in handen en hebben we de voorsprong geconsolideerd. In de eerste helft waren we niet compact genoeg en Kums en Trebel mochten teveel aan de bal komen. We moesten ze na rust toen we op voorsprong kwamen ineens dood doen. If you don’t kill, you don’t win. Op dit niveau kan je niets winnen als je dat niet doet Onze ploeg kent de situatie waarin we zitten en de mensen geven ons energie en motivatie voor de volgende wedstrijden. We gaan opnieuw voor de drie punten tegen Club Brugge. Ik hoop dat iedereen kan genieten van een mooie match. Ik wil heel graag winnen.”

Emond: “Ongelofelijke tweede helft”

Ook Renaud Emond was in zijn nopjes. De Standard-spits was goed voor de 0-2. “Het was een ongelofelijke tweede helft. Anderlecht domineerde en had de beste kansen. Ze gaven wel ruimte weg en daar hebben wij zeer goed van geprofiteerd op de counter. Ik ben heel blij met mijn goal, jammer genoeg ging mijn tweede kans nog op de lat. Of we kampioen zijn als we negen op negen pakken? Dat is niet belangrijk. Ons doel nu is winnen tegen Club Brugge.”

Standard klopt Anderlecht en zet titelstrijd op zijn kop

© Photo News

© BELGA

1 / 2

Sensatie: Standard heeft met een straffe 1-3 op het veld van Anderlecht gewonnen. De Luikenaars springen zo over paars-wit naar de tweede plek. Dat betekent dat Club Brugge straks tot vier punten kan uitlopen op de Rouches. Als de Bruggelingen niet winnen van Charleroi, kan Standard zondag op Sclessin mits een zege tegen Club Brugge de nieuwe leider worden.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Standard

Anderlecht had de wind in de zeilen na de verrassende 1-2 zege op het veld van Club Brugge en de uitgelaten Brusselse fans gaven hun spelersbus een warm onthaal. Een zinderend Constant Vanden Stockstadion zag hoe Hein Vanhaezebrouck Pieter Gerkens uit de ploeg haalde voor Kenny Saïef, die terugkwam uit schorsing. Bij Standard koos trainer Ricardo Sa Pinto voor de amper 19-jarige Belgische Albanees Lindon Selahi op het middenveld.

Anderlecht stoomde gewoon op zijn elan door en plakte Standard meteen met de rug tegen de muur. Dat leidde algauw tot enkele halve kansjes. Op het kwartier ging Lazar Markovic aan het toveren. Net zoals tegen Club Brugge slalomde de snelle Serviër tussen enkele tegenstanders door. Hij kon de zestien binnen lopen, maar trapte de bal met de punt over het doel. Daarna bleven de kansen voor de thuisploeg. Ryoto Morioka trapte een voorzet van Lukasz Teodorczyk wild over doel. Teodorczyk stond enkele minuten later zelf aan het kanon op aangeven van Saïef, maar kraakte zijn schot.

Twee goals op twee minuten na rust

Daarna was het weer tijd voor boze blikken richting de videoref, stilaan een spijtige traditie in Play-Off 1. Dit keer was het Anderlecht dat zich boos maakte. Hein Vanhaezebrouck stond wild te gesticuleren om ingrijpen van de man achter de schermen toen Morioka een charge te verwerken kreeg in de zestien. Er werd echter niet ingegrepen.

© Photo News

De tweede helft startte met spektakel. Op een hoekschop van Anderlecht kon Junior Edmilson met de bal aan de haal vanop de eigen helft. Andy Najar liet zich rollen en de Belgische Braziliaan stoomde helemaal door richting Matz Sels om het ijskoud af te maken: 0-1. Twee minuten later stond het zowaar al 0-2. Edmilson vond de ruimte op rechts, Renaud Emond devieerde de bal in doel. Twee kansen, twee goals voor Standard. Het Vanden Stockstadion was plots muisstil.

Weer Edmilson doet Anderlecht dood

Anderlecht gooide alles naar voren, Standard plooide massaal terug. Het resulteerde op het uur in de aansluitingstreffer. Emond liet zich domweg de bal ontfutselen in de eigen zestien, Markovic bracht de bal terug voor doel en via Pieter Gerkens en Teodorczyk rolde de bal tergend traag over de lijn. De thuisploeg, die het leeuwendeel van de match gedomineerd had, maakte daarna ook aanspraak op de gelijkmaker. Morioka kopte een bal tot in de loop van Gerkens, maar die knalde een uitgelezen kans op de 2-2 voorlangs. Even later moest Standard-doelman Guillermo Ochoa een kopbal van Teodorczyk vanonder zijn deklat tikken.

Net toen Standard het al te moeilijk leek te krijgen, volgde er een soortgelijke fase als bij de 0-1. Hoekschop voor Anderlecht, waarop het razendsnel naar de overkant ging. Edmilson troefde Najar af, de bal belandde in de loop van Mehdi Carcela en die bood de meegelopen Edmilson zijn tweede van de middag op een zilveren schoteltje aan: 1-3. In de slotfase kwamen de bezoekers zowaar nog dicht bij de 1-4. Carcela stak de bal heerlijk binnendoor op Emond, die de bal alleen voor de doelman tegen de deklat stiftte.

© BELGA

De titelrace wordt zo nog maar eens op zijn kop gezet. Standard springt zowaar over Anderlecht en komt tot op één punt van Club Brugge, dat om 18 uur nog in actie komt op het veld van Charleroi. Komend weekend mag Standard het thuis opnemen tegen Club Brugge. Het zal het dan wel zonder de geschorste Collins Fai moeten doen. Anderlecht moet naar AA Gent en zal daar Adrien Trebel missen. De Fransman is eveneens geschorst.

© Photo News

MEER OVER RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws