Etna is van Mitchelton-Scott: ritzege Chaves, roze trui voor Simon Yates

De Etna heeft het nodige vuurwerk gebracht. Mitchelton-Scott greep de macht met ritwinst voor Esteban Chaves en de roze trui voor Simon Yates. De overige favorieten hielden elkaar nauwgezet in de gaten.

gvdl

De zesde etappe bracht het peloton van Caltanissetta naar het Osservatorio Astrofisico, een observatorium op de flanken van de Etna, bijna 1800 meter boven de zeespiegel. Een eerste test dus voor de klimmers die een eerste van acht aankomsten bergop onder de wielen kregen geschoven. De opdracht voor de klimmers was duidelijk: maak tijd goed op Tom Dumoulin. De Nederlandse titelverdediger begon met één seconde achterstand op Rohan Dennis aan de etappe maar zijn grootste uitdagers - voorop Chris Froome - hadden al tijd goed te maken op de Nederlander.

Het wedstrijdbegin was snel en nerveus. Heel wat renners probeerden in de vroege vlucht mee te glippen. Het regende aanvalspogingen maar niemand scheen echt weg te geraken. Uiteindelijk reed een groep van 28 renners weg met daarbij heel wat mooi volk: Sky-ploegmaats Henao en De La Cruz, Diego Ulissi maar ook Esteban Chaves, de Colombiaanse outsider van het sterke Mitchelton-Scott. Vanuit Belgische hoek noteerden we de aanwezigheid van Ben Hermans. Ook de Sloveen Jan Polanc, vorig jaar winnaar van de Etna-etappe, had zich in de juiste vlucht genesteld.

BMC bepaalt tempo

In het peloton werd niet echt gereageerd. Sunweb (Dumoulin, red) leek niet zinnens initiatief te nemen, de overige teams hadden bijna allemaal iemand mee. De omvangrijke kopgroep reed dan ook in geen tijd een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. Gevaarlijk? Zeker wel, gezien de aanwezigheid van Chaves. Verrassend? Vooral de aanwezigheid van Henao en De La Cruz, twee klimmers die normaal mee in de Froome-trein plaatsnemen. Was dit een teken dat Froome echt niet goed is?

BMC gaf als eerste toe. Het team van roze trui Rohan Dennis nam in het peloton het heft in handen, ondanks de aanwezigheid van De Marchi vooraan. De voorsprong werd gestabiliseerd naar om en bij de drie minuten, ook Astana besloot om in het peloton een handje toe te steken.

Etna beslissend

Uiteraard zou de Etna de beslissing brengen over dagwinst en roze trui. In tegenstelling tot vorig jaar werd nu gekozen voor een beklimming over kleinere wegen, overwegend door bosrijk gebied. De tegenwind die vorig jaar nog de finale op slot deed, zou nu geen rol van betekenis spelen. Er lagen dus mogelijkheden op de flanken van de actieve vulkaan.

De koplopers begonnen met iets meer dan een minuut voorsprong aan de slotklim, de finish lag vijftien kilometer verder. Robert Gesink besloot als eerste aan te vallen, gevolgd door Reichenbach en Ben Hermans. Ook in het peloton werd het tempo serieus opgetrokken. Vooraan kreeg Hermans het gezelschap van De Marchi, Henao en Chaves. Vooraan liep alles opnieuw samen, in het peloton mende vooral Astana, Dumoulin en Froome beperkten zich voorlopig tot volgen. Schaduwfavorieten als Formolo, Meintjes en Brambilla moesten in het peloton al snel de rol lossen. Ook van Tim Wellens was al snel geen sprake meer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vooraan plaatste Chaves een verschroeiende demarrage, in de achtergrond probeerde Dumoulin een keer aan de boom te schudden. De versnellingen volgden elkaar slag om slinger op met roze trui Rohan Dennis als grootste slachtoffer. Vreemd genoeg versnelde ook Simon Yates achter zijn ploegmaat Chaves. Een goede zet, zo bleek. De Brit reed solo tot bij zijn ploegmaat. Ritzege voor Chaves, het roze is voor Yates. De Etna was voor een dag van Mitchelton-Scott.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws