Nacer Bouhanni de sterkste in massasprint, Dupont nieuwe leider in Duinkerke

De Fransman Nacer Bouhanni heeft de derde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) gewonnen. Hij was de sterkste in Ecques. Onze landgenoot Timothy Dupont werd net als woensdag tweede, maar is wel de nieuwe leider.

lsjs

De etappe startte in Fort Mahon Plage en ging over 171,5 kilometer westelijk doorheen het departement Le Pas-De-Calais naar Ecques. Het parcours bevatte drie tussensprints en drie korte beklimmingen voor het bergklassement. De laatste 12 kilometer werden afgelegd in een plaatselijke ronde.

De Fransman Nacer Bouhanni was de sterkste in de massasprint. Hij klopte onze landgenoot Timothy Dupont, die net als gisteren tweede werd. De Nederlander Wouter Wippert werd derde. Met Piet Allegaert (5e) en Edward Planckaert (10e) eindigden er nog twee Belgen bij de eerste 10. Voor Dupont levert de tweede plaats wel de leiderstrui op. De 30-jarige West-Vlaming gaat vijf Fransen voor. Bryan Coquard, de vorige leider, is in dezelfde rijd als Dupont tweede, Marc Sarreau op twee seconden derde.

Jan-Willem van Schip, Samuel Leroux, Jérémy Leveau en Conor Dunne tekenden al vrij snel voor de vroege vlucht van de dag. Laatstgenoemde kon zo naar hartenlust punten sprokkelen voor het bergklassement, waarin hij zijn leiderspositie verstevigde. Het peloton liet begaan tot het kwartet een voorsprong bijeen had gereden van 4:50. Dan ging in de grote groep het gashendel open bij het Vital Concept van leider Cocquard.

De vier vluchters moesten de enige plaatselijke ronde in Eske ingaan met nog slechts een minuut voorsprong op het peloton, waarin de ploegen van de sprinters alles netjes regelden. Met nog twee kilometer te rijden werden de vier gegrepen, al spartelde Jan-Willem van Schip nog een poosje tegen. Op anderhalve kilometer van de eindmeet was de hectiek compleet en staken de sprinters de neus aan het venster. Bouhanni vlamde in de laatste meters naar voor en hield Dupont van de zege.

Bouhanni: “Genieten van mijn eerste zege van het seizoen”

De nul achter de naam van Nacer Bouhanni is uitgeveegd. De Franse pocketsprinter liet donderdag in de straten van Eske in een massasprint het hele pak achter zich in de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. Bouhanni was zichtbaar heel tevreden met de eerste overwinning van het seizoen. Zijn hele ploeg kwam hem feliciteren en Bouhanni straalde op het podium.

“Deze overwinning is een hele opluchting voor mij. Ik beleef een heel moeilijk seizoen. Vooral op mentaal vlak liep niet alles zoals het hoorde. Dan doet winnen enorm veel deugd”, verklaarde Bouhanni. “Tijdens de eerste twee spurten in deze rittenkoers kon ik mijn kans niet gaan. Dinsdag zat ik helemaal ingesloten en kon ik maar net een valpartij vermijden. Woensdag in Soissons zat ik wel goed geplaatst, maar begon ik de spurt van veel te ver op kop. Daardoor zakte ik helemaal terug en finishte ik pas als zestiende. Hier lukte het ineens wel. Ondanks het feit dat het een heel nerveuze en moeilijke koers was. Vrijdag en zeker zaterdag staan er lastige ritten op de agenda. Dat zal wellicht niets voor mij worden. Zondag heb ik misschien nog eens de kans om me te mengen in een mogelijke massasprint.”

Nacer Bouhanni kreeg al een tijdje bakken kritiek te slikken, ook van de ploegleiding. “Daar wil ik het nu helemaal niet over hebben. Mijn eerste zege is binnen en daar wil ik ten volle van genieten. Ik hoop dat ik hier een mindere periode heb afgesloten. Ik heb eindelijk mijn eerste overwinning beet. Dat ik enorm veel druk op mijn schouders kreeg? Ik leg me zelf veel druk op. Ik wil immers presteren en dat kan ik enkel doen door te winnen.”Leider Timothy Dupont: "Wil graag eens het zegegebaar maken"Timothy Dupont (Wanty Groupe-Gobert) mocht donderdag de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke aanvatten in de groene trui, omdat Bryan Cocquard het roze shirt om de schouder had. Donderdag nam Dupont echt de leiding in het puntenklassement door na zijn vijfde plaats in de openingsrit, voor de tweede opeenvolgende keer tweede te worden. Door de bijbehorende bonificatieseconden gaat de 30-jarige West-Vlaming vrijdag echter op pad in de roze leiderstrui."Ik heb nog altijd niet kunnen winnen. Woensdag was André Greipel te sterk, nu strandde ik op een zucht van Nacer Bouhanni. Dinsdag zat ik ingesloten en finishte ik pas als vijfde. Ik ben wel leider, maar zou zo graag voor het eerst dit seizoen eens het zegegebaar maken", reageerde Dupont. "Ik ben er al enkele keren dichtbij geweest, maar het was telkens net niet.""De sprint verliep heel hectisch. Op zowat een kilometer van de eindmeet maakte het parcours een curve naar rechts en daar zat ik niet goed. Gelukkig bracht Frederik Backaert me naar voor, maar die reed dan weer zo snel dat ik veel te vroeg op kop zat. Daarna kon Tom Devriendt overnemen en toen versnelde Bouhanni. Ik trok me ook op gang, kwam naast hem en had toen het gevoel dat ik zou winnen, totdat hij opnieuw iets verder van me weg reed.""De kans bestaat dat het vrijdag terug een massasprint wordt, maar dan volgt zaterdag de rit naar Cassel. Ik kan goed bergop rijden, maar ik weet nu al dat die etappe geen spek voor mijn bek is. Misschien moeten we dan maar eens de kaart Xandro Meurisse trekken. Die won daar enkele jaren geleden en hij is sterk bezig. We zullen zien. Eerst genieten van deze leiderstrui natuurlijk. Als ik kan, draag ik die zo lang mogelijk. Het liefst tot zondag, maar dan wel met een ritzege er bovenop."

Uitslag:

1. Nacer Bouhanni(Fra/Cofidis, Solutions Crédits) 4:10:38

2. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) op 0:00

3. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:00

4. Eduard Michael Grosu (Roe/Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) 0:00

5. Piet Allegaert (Bel/Sport Vlaanderen-Baloise) 0:00

6. Evaldas Siskevicius (Lit/Delko - Marseille Provence - KTM) 0:00

7. Mikel Aristi Gardoki (Spa/Euskadi Basque Country-Murias) 0:00

8. Rudy Barbier (Fra/AG2R La Mondiale) 0:00

9. Bram Welten (Ned/Team Fortuneo-Samsic) 0:00

10. Edward Planckaert (Bel/Sport Vlaanderen-Baloise) 0:00

Algemeen klassement:

1. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) 12:25:00

2. Bryan Coquard (Fra/Vital Concept Cycling Club) op 0:00

3. Marc Sarreau (Fra/Groupama - FDJ) 0:02

4. Nacer Bouhanni(Fra/Cofidis, Solutions Crédits) 0:02

5. Jeremy Lecroq (Fra/Vital Concept Cycling Club) 0:03

6. Brice Feillu (Fra/Fortuneo-Samsic) 0:03

7. Jan-Willem Van Schip (Ned/Roompot-Nederlandse Loterij) 0:05

8. Romain Combaud (Fra/Delko Marseille Provence KTM) 0:07

9. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:08

10. Rudy Barbier (Fra/AG2R La Mondiale) 0:08

Meer sportnieuws