Wake escaleert naar grimmig protest voor man die stierf bij uithuiszetting

In Roeselare werd woensdagavond een wake gehouden voor Lamine Bangoura (27), de ex-jeugdspeler van Club Brugge die stierf bij een uithuiszetting. De sfeer sloeg echter om toen een groep vrienden naar het politiekantoor trok om er antwoorden te zoeken. Een paar van hen bekogelden het gebouw met brandende stokken.

gsd

Lamine Bangoura (27) overleed maandagmiddag toen hij uit zijn sociale huurwoning werd gezet in de Mezenstraat in Roeselare. Omdat hij zijn huur niet had betaald, kwam de deurwaarder zijn inboedel in beslag nemen. De man, die vroeger nog een beloftevolle voetballer was bij de jeugd van Club Brugge, spartelde echter tegen. De politie greep in, maar toen liep het mis. Een woedende Bangoura kwam plots te overlijden.

Wat zijn dood veroorzaakte, wordt momenteel onderzocht door de federale politie. Woensdag gebeurde een autopsie, maar het parket wil voorlopig niet communiceren over de resultaten.

© gsd

Voor de 150 vrienden die woensdagavond naar een wake bij het huis van Lamine kwamen, is het echter duidelijk: hun vriend is niet zo maar in elkaar gestuikt, hij werd met geweld om het leven gebracht door de politie.

Doodgeslagen

“Ze hebben hem doodgeslagen”, klinkt het bij zowat iedereen die kwam opdagen. “We hebben foto’s gezien van zijn gezicht. Het zat opgezwollen en was bebloed.”

De stille wake die ze hielden, was niet enkel om hem te herdenken, maar ook als protest tegen het optreden van de politie: “We willen gerechtigheid voor Lamine, we willen antwoorden, we willen niet dat dit in de doofpot wordt gestopt”, klonk het massaal.

Vrienden uit Antwerpen

Er kwamen vrienden speciaal van Antwerpen, Brussel en Frankrijk naar Roeselare om een bloemetje of kaarsje bij het huis van Lamine neer te leggen. Ook zijn familie zakte van Willebroek af naar de Mezenstraat.

Vuurtje voor politiekantoor

Voor een groep van een vijftigtal vrienden volstond de stilte niet. Hun verdriet veranderde in woede tegenover de politie. Te voet trokken ze van de Mezenstraat naar de politiepost op de Botermarkt. “Justice Lamine”, scandeerden ze. “Lamine notre frère”.

Maar op de Botermarkt kregen ze geen gehoor bij de lokale post die ’s avonds gesloten is. Door voor het gebouw afval en hout in brand te steken, probeerden ze de agenten te lokken, maar ook dat leverde geen resultaat op. Voor een paar werd de frustratie hen te veel. Een van hen nam een stok en gooide die tegen een deur van het gebouw waardoor het glas barstte. Iemand anders gooide het brandende afval in de inkomhal, maar anderen kwamen tussenbeide en probeerden de gemoederen te bedaren. “Dit is niet wat Lamine zou gewild hebben”, klonk het bij zijn vrienden uit Willebroek. De sfeer werd alsmaar grimmiger. Er werden kasseistenen boven gehaald en in het rond gegooid en ook glazen flessen sneuvelden.

Een getuige die ondertussen het vuur had opgemerkt, verwittigde de brandweer. Maar de brandweerlieden kregen van de politie het signaal om voorlopig niet op te treden omdat het brandje beperkt was. Uiteindelijk dropen de vrienden en sympathisanten van Lamine langzaamaan af. “Dit is nog maar het begin”, zegt een van zijn beste vrienden.

Politie drukt medeleven uit

De politie en burgemeester lieten in een persbericht weten dat ze het overlijden van Lamine betreuren:

“We drukken ons medeleven uit met de familie en verwanten. Het parket onderzoekt momenteel grondig de concrete omstandigheden van dit overlijden in alle onafhankelijkheid, waarbij de politiediensten hun volle medewerking verlenen. Wij wachten de resultaten van dit onderzoek af en zullen in functie daarvan handelen.”

© gsd

© gsd

© gsd

© gsd

© rr

Nu in het nieuws