1000km voor Kom op tegen Kanker van start gegaan in Mechelen

In Mechelen is donderdagochtend de eerste dag van de 1000km voor Kom op tegen Kanker op gang geschoten. Er stonden een duizendtal teams aan de start.

Stijn Van de Sande

De 1000km is intussen aan zijn negende editie toe. Daarvan startten er acht in de schaduw van de Mechelse Sint-Romboutstoren. Verspreid over vier dagen fietsen maar liefst 995 deelnemende teams 1.000 kilometer voor het goede doel. Elke ploeg zamelde 5.000 euro inschrijvingsgeld in. Dat geld gaat rechtstreeks naar het onderzoek tegen kanker.

© SVDS

“Het geld dat dit jaar ingezameld wordt gaat naar klinische studies”, vertelt campagneleider Frank Deboosere. “Mensen met een zeldzame vorm van kanker blijven nu vaak in de kou staan, omdat de farmaceutische industrie te weinig interesse in hen toont. Daarom zamelen we via de 1000km geld in voor deze onderzoeken. Het is fantastisch om te zien hoe het leeft en Mechelen is dit weekend haantje de voorste in de strijd tegen kanker. Ik ben tijdens deze vier dagen absoluut een fiere Mechelaar.”

© sael

Ex-voetbalster Imke Courtois neemt voor de eerste keer deel en is meter van de actie. “Fietsen is iets helemaal anders dan voetballen”, zegt de voormalige Red Flame. “Maar het is een uitdaging waar ik volmondig ja op heb gezegd. Door het weer en het werk heb ik nooit meer dan 90 kilometer aan een stuk gereden, maar ik ben ervan overtuigd dat het me met de steun van het peloton en de mensen langs de kant zeker moet lukken om elke dag een rit van 125 kilometer af te leggen.”

De 1000km bestaat uit acht ritten van 125 km. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. Halfweg elk traject wordt er telkens halt gehouden in een van middagsteden Boechout (10 mei), Leopoldsburg (11 mei), Zottegem (12 mei) en Harelbeke (13 mei).

De 1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker eindigt zondag met een groot slotfeest op de Grote Markt van Mechelen.

© SVDS

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio