Paniek in station Brussel-Zuid na schot: verdachte geïdentificeerd, maar nog niet opgepakt

In het station Brussel-Zuid is woensdagnamiddag kort na 17.00 uur grote paniek ontstaan nadat er een luide knal te horen was. Volgens het parket heeft een verdachte één schot gelost, gericht naar de grond. Die verdachte zou overigens al geïdentificeerd zijn, aldus minister Jambon (N-VA) in Terzake. Aanvankelijk meldde de politie dat het om een voetzoeker van enkele jongeren ging. Uit voorzorg werd een deel van het station kortstondig ontruimd. Er vielen geen gewonden.

adm, tg, rdb

De paniek in het station Brussel-Zuid woensdagnamiddag was wel degelijk te wijten aan een schot uit een vuurwapen. Of er met scherp is geschoten of met een alarmpistool, is nog niet duidelijk. “ In het station is wel een kogelhuls gevonden en op bewakingsbeelden is een verdachte te zien”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. Die verdachte heeft het station na het schot verlaten en is intussen geïdentificeerd, aldus minister Jambon bij Terzake.

“Uit de camerabeelden blijkt dat even na 17 uur één verdachte in het station één schot gelost heeft, gericht naar de grond”, aldus het parket in een mededeling. De schutter loste het schot on de centrale hal van het station, beneden aan de trappen naar perron 9 en 10. “De schutter heeft het station verlaten en de vlucht genomen. Na het lossen van dit schot hebben verschillende mensen in paniek het station verlaten. De kogelhuls werd teruggevonden, een perimeter werd ingesteld, de spoorwegpolitie voert het onderzoek. Het labo zal ter plaatste komen, net zoals een ballistisch expert.”

Paniek

Alles begon toen verschillende getuigen melding maakten van een luide knal en één of twee personen met een revolver. “Ik was naar het bord aan het kijken toen ik de knal hoorde”, vertelt ooggetuige Joyce aan Het Nieuwsblad. “Er brak meteen paniek uit en iedereen begon door elkaar te lopen. Er werd ook wat geduwd, het was ieder voor zich. Ik ben dan ook beginnen lopen en ben zo ver mogelijk van het station weggelopen, dan heb ik dan even rondgelopen om te bekomen van de schrik. Ik wou een taxi naar huis nemen, maar die mochten niet vertrekken van de politie. Toen we een tijd later terug het station in mochten, viel me op dat daar een rare geur hing, net vuurwerk.”

De politie kwam meteen massaal ter plaatse omdat men aan een aanslag dacht. Maar er konden geen verdachten of slachtoffers worden aangetroffen”, zegt de politie van de zone Brussel-Zuid. Later meldde de NMBS dat het om een vier- of vijftal jongeren ging, die een voetzoeker hadden laten ontploffen, maar dat bleek niet te kloppen.

Volgens Bart Crols van de NMBS is de interventie inmiddels achter de rug. “Alles speelde zich af aan de perrons 9 en 10.”

“Het treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding in Brussel is momenteel verstoord. Op vraag van de politie werden treinen al een paar keer tegengehouden in het kader van het gerechtelijk onderzoek. Omstreeks 19 uur werden de treinen uit Brussel-Zuid richting Gent, Denderleeuw en Charleroi gedurende ongeveer een kwartier tegengehouden.”

De politie kon voorlopig niemand oppakken. “We doen er alles aan om de verdachte te zoeken en op te pakken. Wat zijn motief was, blijft ook voor ons een raadsel”, zegt Ine Van Wymesch van het Brusselse parket.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.