© REUTERS

Donald Trump luistert niet naar president Macron en stapt uit Iran-deal

De Amerikaanse president Donald Trump stapt uit het nucleair akkoord met Iran. Dat heeft hij volgens de New York Times dinsdag aan de Franse president gezegd.

wver

De Amerikaanse president Donald Trump zou vanavond aankondigen dat de VS uit het nucleair akkoord met Iran stappen. De New York Times vernam het nieuws van een bron die over een telefoonconversatie tussen Trump en Macron werd gebrieft.

Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hadden het akkoord al herhaaldelijk een slechte deal genoemd. De looptijd tot 2025 is te kort. Voorts gaat het door de vorige Amerikaanse regering onder president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onderhandelde akkoord niet ver genoeg in op het ballistische rakettenprogramma van Iran en de rol van Teheran als destabiliserende factor in het Midden-Oosten.

De Europese bondgenoten van de VS (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) oefenen al weken druk uit op de Verenigde Staten. Bij alle onvolkomenheden is een handhaving van het atoomakkoord de beste en veiligste oplossing. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte dat onlangs bij zijn bezoek aan Washington nog eens duidelijk.

© AFP

Israël

Israël en Saoedi-Arabië gebruiken al hun invloed om de VS te overtuigen uit het nucleair akkoord te stappen. Israël heeft zo onlangs nog met erg omstreden data geprobeerd te bewijzen dat Iran blijft werken aan de ontwikkeling van kernwapens.

Het akkoord met Iran werd in juli 2015 door de VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland tot stand gebracht. Teheran verplicht zich voor minstens tien jaar wezenlijke delen van zijn atoomprogramma drastisch te beperken om geen kernwapens te kunnen bouwen. In ruil werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de handelsbetrekkingen met het westen in het vooruitzicht gesteld.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio