Man die twee keer brand stichtte in Niel wordt geïnterneerd

Foto: BFM

Man die twee keer brand stichtte in Niel wordt geïnterneerd

Print
Niel -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag de internering bevolen van een 43-jarige man uit Niel, die twee keer brand had gesticht in het appartementsgebouw waar hij woonde. Bij één van die branden vielen negen gewonden. Voor drie andere branden werd hij vrijgesproken.

In de toegangshal van een appartementsgebouw aan de Antwerpsestraat in Niel brak in de nacht van 31 mei 2016 brand uit. Een 65-jarige vrouw die op de tweede verdieping woonde, raakte bevangen door de rook en viel van de trap, toen ze naar buiten probeerde te vluchten. Ze kreeg een hartstilstand en moest gereanimeerd worden. Ook acht andere bewoners belandden in het ziekenhuis. Acht appartementen werden onbewoonbaar verklaard.

Al snel bleek dat er kwaad opzet mee gemoeid was: een matras die onder de trap lag, was in brand gestoken. De beklaagde had de hulpdiensten verwittigd. Hij had gedronken en gedroeg zich vreemd. De veertiger bleek ook in onmin te leven met de huisbaas. Hij werd opgepakt, maar niet aangehouden.

De beklaagde verhuisde daarna naar een appartementsgebouw aan de Kapelstraat in Niel. Op 19 september 2017 brak ook daar brand uit in de kelder. De beklaagde was opnieuw degene die de brandweer verwittigde. Hij was dronken en op zijn broek werden sporen van ethanol gevonden, de brandversneller waarmee het vuur werd aangestoken. Ditmaal belandde hij wel achter de tralies. Hij ontkende evenwel iedere betrokkenheid.

De rechtbank vond zijn schuld aan de twee brandstichtingen bewezen. Hij werd ook nog vervolgd voor drie andere branden in het appartementsgebouw aan de Antwerpsestraat. Op 5 februari, 2 april en 1 mei 2016 vloog er papier en vuilniszakken in brand. Maar omdat er slechts een beperkt onderzoek gevoerd werd en het niet vaststaat dat die branden opzettelijk werden aangestoken, werd hij daarvoor vrijgesproken.

De beklaagde werd in het verleden al eens geïnterneerd voor brandstichting. Uit het psychiatrisch onderzoek blijkt dat de veertiger zich op het moment van deze feiten en ook nu nog in een staat van geestesstoornis bevindt en niet toerekeningsvatbaar is. Hij wordt bijgevolg opnieuw geïnterneerd.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio