Drama voor Lierse: overname mislukt, club krijgt geen uitstel van het BAS: “Fans waardig afscheid geven”

Foto: BELGA

Drama voor Lierse: overname mislukt, club krijgt geen uitstel van het BAS: “Fans waardig afscheid geven”

Print
Het is over en uit voor voetbalclub Lierse. De overname is niet rond geraakt, waardoor de club zijn licentie niet haalt en dreigt te verdwijnen. De training van maandagochtend werd alvast afgelast in afwachting van een officiële mededeling. De club wacht daarvoor nog op een communicatie van Wadi Degla, in de (ijdele?) hoop daar opnieuw geld van te krijgen. In afwachting trokken de Pallieters vanavond ook naar de zitting van het BAS, maar daar kreeg het slecht nieuws... Een schrijnend einde dreigt voor een club die deel uitmaakte van het Belgisch voetbalpatrimonium. Lierse werd vier keer Belgisch kampioen, de laatste keer in 1997.

Lees hier hoe het zover is kunnen komen met Lierke Plezierke (N+).

Lierse kreeg van het BAS namelijk geen uitstel. Daardoor wordt een licentie behalen onmogelijk en is het boeken toe voor de club. Jan van Elst: “We hebben uitstel gevraagd en niet gekregen. We moeten nu de beslissing afwachten, maar ons dossier is niet volledig, dus ik verwacht er niet veel van.”

Een schuldige wil Van Elst vooralsnog ook niet aanwijzen, maar hij geeft wel aan dat Lierse misschien wel gegokt heeft op het verkeerde paard. "Wadi Degla had al zijn geld op Nakhid gezet. Die leek de ideale overnemer en daarom zijn de gesprekken met andere kandidaten niet voortgezet. Achteraf gezien is dat misschien wel jammer", aldus Van Elst. "Soms springen akkoorden af. Helaas is Lierse daar in dit geval de dupe van."

Forfait geven, wil Lierse echter niet doen. “De spelers hebben zich geëngageerd om alle matchen te spelen. Zeker de thuismatch (tegen Waasland-Beveren op 11 mei) als waardig afscheid voor de fans.”

Al bestaat er nog een minieme kans dat Lierse alsnog zijn stamnummer 30 behoudt. Als de club zijn bondschulden afbetaalt, mag Lierse met zijn origineel stamnummer starten in de Tweede Amateurklasse. Het gaat dan namelijk om een sanctioneerbare overdracht van een stamnummer. Er is dan wel de wetenschap dat Lierse na dat seizoen zakt, tenzij het promotie kan afdwingen.

Geen overname

Gisteravond al viel te horen dat er wrijvingen zouden zijn ontstaan tussen overlater Maged Samy van Wadi Degla en overnemer David Nakhid. Die overname was cruciaal voor het voortbestaan van Lierse. Nakhid zou zo immers ook de schulden van de Pallieters overnemen met de garantie orde op zaken te stellen.

Maar zover komt het dus niet. De overname raakte niet rond, waardoor het meteen over en uit lijkt voor de club. Vanochtend kregen de spelers telefoon met de melding dat de training van negen uur geannuleerd werd. Om tien uur was iedereen wel aanwezig op de club, van de COO tot de koffiedame. De spelers kwamen aan met bedrukte gezichten, bij het personeel vloeiden tranen.

Drama voor Lierse: overname mislukt, club krijgt geen uitstel van het BAS: “Fans waardig afscheid geven”
De spelers maakten vanochtend met bedrukte gezichten hun opwachting bij de club. Foto: gegy

In een speech achter gesloten deuren kregen de spelers te horen dat de overname niet doorgaat. Meteen daarna vertrokken de spelers en de volledige staff met al hun spullen.

Drama voor Lierse: overname mislukt, club krijgt geen uitstel van het BAS: “Fans waardig afscheid geven”
een duidelijk aangeslagen coach Will Still Foto: gegy

"Schuld ligt bij Nakhid"

Lierse wil officieel echter nog niet communiceren: de club wacht op een communicatie van Wadi Degla in de allicht ijdele hoop dat de Egyptenaars alsnog willen voortdoen met de club. Alleen als Wadi Degla beslist om opnieuw geld in de club te steken, kan Lierse blijven bestaan.

Maged Samy schuift de schuld bij kandidaat-overnemer David Nakhid. De Egyptenaar liet zich maandag voor de arbiters van het BAS vertegenwoordigen door advocaat David Ryckaert, die in het BOIC-gebouw plaatsnam naast confrater Alexander Vantyghem. Volgens hem is de Trinidadiaan David Nakhid, die zich anderhalve week geleden aankondigde als de nieuwe mecenas op het Lisp, de schuldige voor het niet rond krijgen van het licentiedossier.

"We hebben tot laat in de avond nog onderhandeld met Nakhid, die zich als de enige kandidaat-overnemer ook uitte. Hij had zich voorgenomen om het overeengekomen bedrag te betalen. Het contract over de verkoopprijs was ook definitief. Maar Nakhid kwam zijn contractuele verplichtingen niet na en bracht daardoor Lierse in de problemen", aldus meester Ryckaert. Over de details wilde de advocaat van Maged Samed niet uitweiden.

Vanavond om 17u was er een nieuwe zitting voor het BAS. De deadline om een geloofwaardig dossier in te dienen was echter al om 5u vanmorgen verstreken en dus leek een licentie halen onmogelijk. Toch besliste de club om vanavond toch naar die zitting van het BAS te trekken. Zonder succes dus.

“We moeten er blijven in geloven maar ook realistisch zijn”, zei manager Roel Rymen voor de zitting. “Wij waren als Lierse klaar voor de deadline - we waren met àlles in orde - maar hadden helaas niet alles in eigen handen en spijtig genoeg is die overname niet doorgegaan. Tot op heden hebben we nog niets uit Egypte vernomen maar de advocaat van Maged Samy zou ook naar het BAS trekken. We gaan alles op alles zetten voor de club en redden wat er te redden valt, tot het bittere eind...”

Scenario’s

Er zijn drie manieren waarop de club alsnog een beetje zou kunnen voortbestaan. De eerste is een ‘Beerschot-scenario’: een samensmelting met een club binnen de straal van dertig kilometer om dan te starten in de reeks van die club. In die optiek voerde supporterscollectief Lierse voor Altijd al gesprekken met Nijlen en Oosterzonen.

De tweede optie is het oprichten van een nieuwe club, onder een nieuw stamnummer en met een (lichtjes) andere naam. Die zou dan wel weer helemaal onderaan, in vierde provinciale, moeten beginnen.

De derde is er eentje waarbij er nog een minieme betsaat dat Lierse alsnog zijn stamnummer 30 behoudt. Als de club zijn bondschulden afbetaalt voor 1 juni, mag Lierse met zijn origineel stamnummer starten in de Tweede Amateurklasse. Er is dan wel de wetenschap dat Lierse na dat eerste seizoen onmiddellijk door zakt naar derde amateur, tenzij het promotie kan afdwingen.

Lees hier welke scenario’s nog resten voor Lierse.

Tubeke mag in 1B blijven

Lierse is momenteel nog actief in Play-Off 2A. Normaal gezien speelt het dinsdagavond op het veld van Moeskroen, maar of de Pallieters effectief in actie zullen komen is koffiedik kijken. Voor de wedstrijd tegen OH Leuven twijfelden de spelers al om nog in actie te komen. Ook de thuismatch tegen Waasland-Beveren en de verplaatsing naar Zulte Waregem staan nu op de helling. De kans is groot dat het 2-2 gelijkspel tegen OH Leuven van afgelopen weekend de laatste wedstrijd in de geschiedenis van de club was.

Het verdwijnen van Lierse is wel goed nieuws voor Tubeke. De club eindigde laatste in Play-off 3 en had om die reden moeten degraderen naar de amateurklasse. Zij nemen nu het vrijgekomen plekje in 1B weer in.

Lierse werd vier keer Belgisch landskampioen, won twee keer de beker en twee keer de Supercup. Op Twitter reageerden voetbalfans vol ongeloof op het verdwijnen van één van de monument uit het Belgische voetbal.

De supporters van Lierse hebben afgesproken om vanavond samen naar het stadion af te zakken.

MEER VOETBALNIEUWS