© AFP

© REUTERS

1 / 2

Dochter Castro wil homohuwelijk legaliseren in Cuba

Mariela Castro, Cubaans parlementslid en dochter van voormalig president Raúl gaat een voorstel indienen om het recht op een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht in de grondwet van Cuba op te nemen.

Bij de geplande hervorming van de Cubaanse grondwet die in juli van start gaat, wil Mariela Castro ook het huwelijk tussen menselijk geslacht wettelijk toelaten. Als parlementslid en directrice van het Nationaal Centrum voor Seksuele voorlichting (Cenesex) spant de dochter van Raúl Castro zich al langer in voor de rechten van de lgbt-gemeenschap.

Ook de nieuwe presdent Miguel Díaz-Canel staat niet afkerig tegenover het homohuwelijk. Als partijsecretaris in de provincie Villa Clara hield hij in de jaren negentig de bekende homobar El Mejunje de hand boven het hoofd.

Na de revolutie van 1959 werden homo’s en lesbiennes als zogenaamde devianten of mensen met afwijkend gedrag vervolgd en in werkkampen geïnterneerd. Vandaag verzet de overheid zich officieel tegen hun discriminatie, maar uit de oude garde van de communistische partij zou nog steeds verzet komen tegen een legalisering van het homohuwelijk.