De Leuvenstesteenweg kon gisteravond om 20 uur weer opengesteld worden. © Olivier Matthys

Chauffeur die inreed op bankkantoor in Kortenberg herinnert zich niets van ongeval

De truckchauffeur die vrijdag in Kortenberg een dodelijk ongeval veroorzaakte nadat hij in een bankkantoor reed, herinnert zich niets meer van die feiten. Dat zegt het parket van Leuven aan VTM Nieuws.

“De man herinnert zich alles van zijn rit, tot op het moment vlak voor het ongeval”, zegt woordvoerder Sarah Callewaert van het parket van Leuven. “Zelf zegt hij dat hij onwel werd, en volgens de wetsdokter behoort dat inderdaad tot een van de mogelijke oorzaken.”

Maar er zal nog verder onderzoek nodig zijn om de definitieve oorzaak te kunnen vaststellen. Zo wordt nog uitgekeken naar de bloedstalen die zijn genomen van de chauffeur. “We willen zeker zijn dat er geen alcohol in het spel was”, zegt Callewaert nog.

Geen remsporen

Een vrachtwagen met oplegger richtte vrijdag een ravage aan op de Leuvensesteenweg, in het centrum van Kortenberg. De politie had eerder al bevestigd dat er geen remsporen in de straat gevonden waren.

Bij het ongeval kwam Jade, een meisje van drie, om. Haar vader, de chauffeur en vier anderen raakten gewond.

Oom van Jade (3): "Mijn nichtje is in mijn armen gestorven"

1 / 4

KORTENBERG “Toen ik haar in mijn armen nam, zuchtte ze nog één keer heel diep en daarna was het voorbij.” Salim Amin zag voor zijn ogen hoe zijn nichtje van drie en haar papa werden bedolven onder weggekatapulteerde wagens in het centrum van het Vlaams-Brabantse Kortenberg. Een vrachtwagen van een transportbedrijf uit Riemst, met op de aanhangwagen een zware graafmachine, was met hoge snelheid het dorp binnengereden, begon plots te slalommen, ramde vijftien wagens, verwondde zeven mensen en crashte in een bankkantoor.

Oom van Jade (3) getuigt: “Mijn nichtje is gestorven in mijn armen”

© Ivan Put

1 / 2

“Toen ik haar in mijn armen nam, zuchtte ze nog één keer heel diep en daarna was het voorbij.” Salim Amin zag voor zijn ogen hoe zijn nichtje van drie en haar papa werden bedolven onder weggekatapulteerde wagens in het centrum van Kortenberg in Vlaams-Brabant. Een vrachtwagen met oplegger was met hoge snelheid het dorp binnengereden, maar begon plots te slalommen, ramde vijftien wagens, verwondde zeven mensen en crashte vervolgens in een bankkantoor.

Waarom de truckchauffeur gisterochtend in Kortenberg zo snel reed, en hoe het kwam dat hij plots de controle verloor over het stuur, is nog onduidelijk. Zeker is dat er geen remsporen te zien waren. De gevolgen waren catastrofaal. De vrachtwagen, met op de aanhangwagen een zware graafmachine, slingerde over de baan en katapulteerde verschillende geparkeerde auto’s weg. Een wagen kwam terecht op Jade (3) en haar vader Hachim, die net bij de bakker buiten stapten waar ze croissants hadden gekocht voor hun uitje naar zee. Het meisje stierf in de armen van haar oom, haar vader raakte zwaargewond. Intussen zou hij niet meer in levensgevaar zijn, maar wellicht zal hij niet meer kunnen lopen.

Nadat hij 150 meter lang een spoor van vernieling gezaaid had, crashte de truck in een ING-bankkantoor. De chauffeur raakte slechts lichtgewond en werd gisteravond nog verhoord.

“Plots hoorden we dat gedender achter ons, heel luid”, zegt Salim Amin, de oom van de omgekomen Jade. “Hij reed veel te snel, die vrachtwagen. Ik voelde de wind langs me heen gaan toen hij vlak langs mij passeerde. Ik kon nog snel een stapje opzijzetten in een ruimte naast het voetpad, en toen donderde hij voorbij. Mijn schoonbroer en mijn nichtje liepen voor me. Ik zag hoe ze bedolven werden onder de meegesleurde geparkeerde auto’s, en werden geplet tussen die auto’s en de muur. Het was verschrik­kelijk.”

“Ik begon te roepen en te tieren om hulp. Mijn schoonbroer ­Hicham lag op de grond, zijn benen waren vermorzeld. Hij schreeuwde het nog uit van de pijn maar verloor snel het bewustzijn. En toen zag ik Jade, in haar buggy. Ze bewoog nog en ik voelde haar pols. Maar toen ik haar in mijn armen nam, zuchtte ze nog één keer heel diep en daarna was het voorbij. Ze was dood. Ik riep om hulp, in het Frans. Misschien verstonden de mensen mij niet. Toen is een vrouw op me toegestapt en ze probeerde me te kalmeren.”

Dagje naar zee

Het drama gebeurde gistermorgen rond 10u in het centrum van Kortenberg, op de Leuvensesteenweg. Een vrachtwagen met aanhangwagen, met daarop een zware graafmachine, kwam uit de richting van Brussel maar week plots helemaal uit naar de linkerkant van de rijweg. Toen hij daar enkele geparkeerde wagens wegkatapulteerde, kwam de driejarige Jade Ben Ammar om het leven, en raakte haar papa Hicham, uit Meerbeek bij Kortenberg, zwaargewond. Daarop slingerde de vrachtwagen opnieuw naar de rechterkant van de weg , recht de ING bank binnen. Het bankkantoor en de aanpalende woning werden helemaal verwoest. In totaal zeven mensen raakten gewond, en vijftien auto’s werden tot schroot herleid.

“Hicham en Jade waren op het foute moment op de foute plaats”, zegt Salim. “Jade had eerder deze week haar voetje verstuikt. En omdat ze niet naar school kon, had Hicham een dagje vrij genomen. Ze zouden samen naar zee gaan om uit te waaien. Eerst hadden ze nog het jongere zusje naar de crèche gebracht en ze waren net de bakkerij buitengestapt met wat croissants voor onderweg. De croissants liggen nog op de plek waar ze geraakt zijn door die auto’s, heb ik achteraf gezien toen we met opa en oma het lichaam van Jade moesten identificeren.”

Hicham zou ondertussen geopereerd zijn in Gasthuisberg en niet meer in levensgevaar verkeren. De familie zal proberen om hem vandaag te bezoeken. “Maar hij zal nooit meer kunnen lopen. Dat weten we nu al”, zegt Salim. “Het is een harde werker. Hij had een job op de luchthaven, in de logistiek. En Jade, dat was zo”n lief kind, de oogappel van haar papa. Haar mama is helemaal in shock, ze kan geen woord meer uitbrengen. De enige troost is dat we in God geloven en erop rekenen dat Hij goed over Jade zal waken daarboven. Dat is het enige waar we ons op dit moment aan kunnen vastklampen.”

Geen enkel remspoor

Het spoor van vernieling dat de vrachtwagen achterliet, is al bij al zo’n 150 meter lang. Waarom de chauffeur zo snel reed is niet duidelijk. Het is niet uitgesloten dat de vrachtwagen een technisch defect had of dat de chauffeur onwel is geworden. Maar evengoed is het mogelijk dat hij gewoon veel te snel reed op een plek waar maar vijftig mag. Remsporen zijn er alvast niet aangetroffen. Getuigen gewagen ook van een tweede vrachtwagen die heel snel reed, net voor de eerste uit. Of de chauffeur van die tweede vrachtwagen al gevonden is en of hij iets met het ongeval te maken heeft, is niet duidelijk.

De chauffeur die de ravage aanrichtte werd gisterenavond nog verhoord, zo wist de korpschef van Kortenberg. Zijn totaal verhakkelde vrachtwagen kon pas gisterenavond uit de bank en de aanpalende woning gesleept worden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de bewoners eerstdaags naar huis mogen terugkeren omdat het gebouw niet honderd procent stabiel is. Ook de bank zal niet meteen heropenen.

Truckchauffeur moet niet opdraaien voor kosten

Het zware ongeval in Kortenberg wordt nog een stevig dossier voor de verzekeringen. Door de vele gewonden en de grote materiële schade zullen de schadeclaims zonder twijfel bijzonder groot zijn. Toch zal de truckchauffeur allicht niet zelf moeten opdraaien voor de torenhoge kosten. “Als de vrachtwagen verzekerd was, zal de autoverzekering moeten instaan voor de schade die aan derden werd toegebracht”, zegt Wauthier Robyns van beroepsvereniging ­Assuralia.

“Het kan wel zijn dat de bestuurder vervolgd wordt indien blijkt dat hij een verkeersovertreding heeft begaan.” Als het ongeval met alcohol te maken heeft, kan de situatie voor de truckchauffeur anders aflopen. Indien de politie vaststelde dat de bestuurder uiterlijke tekenen van dronkenschap vertoonde, dan kunnen de verzekeraars bij hem een bedrag tot maximaal 31.000 euro recupereren