© Bart Dewaele

Francken wil factuur voor opvang transitmigranten niet betalen: “Knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet van plan de factuur voor de Brusselse opvang van transitmigranten te betalen. “0 euro”, zo tweet hij in antwoord op het plan van Brussels minister Pascal Smet om de factuur voor het heropenen van een opvangcentrum door te schuiven naar de federale regering. Francken wil die factuur niet betalen en trekt van leer tegen de betrokken burgemeesters en politiediensten. Die weigeren volgens hem op te treden. “De knuffelpolitiek naar illegalen mag stoppen”, zei Francken in De Ochtend op Radio 1.

Donderdag raakte bekend dat de Brusselse regering de opvangvoorziening La Porte d’Ulysse in Haren opnieuw wil openen. “Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken”, zo zei Brussels minister Pascal Smet (sp.a).

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren, dat geopend werd in het kader van de winteropvang 2017-2018, sloot op maandag 30 april de deuren. Er werd meteen voor gewaarschuwd dat honderden mensen de facto op straat kwamen te staan. De Brusselse regering heeft daarom donderdag beslist de opvang opnieuw te openen en premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Francken (N-VA) een brief te sturen. In die brief wordt de federale overheid herinnerd aan “haar verantwoordelijkheden inzake opvang van personen zonder verblijfsvergunning in transit”.

Maar staatssecretaris Francken is niet van plan die factuur te betalen. Brussel mag “0 euro” verwachten, tweet de N-VA’er. De betrokken burgemeesters en politiediensten zouden moeten optreden, maar weigeren dat, meent hij.

Volgens Francken loopt de situatie aan het Brusselse Noordstation uit de hand en is de plek “onveilig” en “walgelijk”, maar speelt onder meer Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) een “electoraal spelletje om ter grootste humanist” tegenover migranten. “Men wil zijn migrantenachterban niet voor het hoofd stoten”, aldus Francken. “De knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen”, klinkt het fors.

Zelf optreden kan en wil Francken niet doen. “Mensen kunnen asiel aanvragen en krijgen dan dezelfde dag nog bed, bad en brood, maar dat wil men niet doen”, zegt hij. “Ik kan maar optreden als de politiediensten hun werk doen. Maar men weigert dat te doen. Men verzet zich als linkse humanisten tegen de rechtse regering en tegen Francken en Jambon. Maar als men een een migratiehub wil creëren tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk doe ik daar niet aan mee”, aldus nog Francken.

Vastgoed

Jobs in de regio