Nieuwe beelden van agressieve tigerkidnapping: overvallers dwingen vrouw en jonge kinderen in auto

Foto: federale politie

Nieuwe beelden van agressieve tigerkidnapping: overvallers dwingen vrouw en jonge kinderen in auto

Print

De federale politie heeft donderdag een opsporingsbericht verspreid naar drie mannen die eind vorig jaar een tiger kidnapping in Herzele uitvoerden. Daarbij werd een moeder, Katrien De Vuyst, en haar twee kinderen bedreigd en gegijzeld. De beelden werden woensdagavond ook getoond in het VTM-opsporingsprogramma ‘Faroek Live’.

Op zaterdag 16 december 2017 omstreeks 17.10 uur kwam een mama thuis met haar twee kinderen in de Rosalie Daemstraat in Herzele. Ze gingen binnen via de achterdeur en kwam oog in oog te staan met een man die gewapend was met een handvuurwapen.

Op de bewakingsbeelden is te zien dat twee andere kompanen intussen wegvluchten via de voordeur. “Ze liepen weg in de richting van de Kouterveldlaan in Herzele”, klinkt het bij de politie. “De dader bedreigde onmiddellijk de vrouw en vroeg naar geld. Het geld uit de portefeuille van de vrouw was niet voldoende en hij eiste meer. Het slachtoffer werd gedwongen naar boven te gaan waar ze nog een som overhandigde. Hij vroeg ook naar juwelen, waarbij de vrouw haar ringen heeft afgedaan.”

Naar station brengen

“Vervolgens beval de dader de vrouw en de kinderen plaats te nemen in de wagen. Onder bedreiging verlieten de dader en de 3 slachtoffers de woning om 17.15 uur. De vrouw moest de dader wegbrengen naar Brussel West. Omdat het slachtoffer daar haar weg niet kende stelde ze het Sint-Pietersstation voor in Gent, waar hij in eerste instantie mee instemde.”

Kort daarna veranderde hij zijn bestemming naar de Ninoofsesteenweg in Ninove en nadien Molenbeek. “Bovendien werd de vrouw in Haaltert gedwongen te stoppen om geld af te halen, waarbij de dader als gijzelnemer in de wagen bleef zitten met de kinderen van het slachtoffer. Nadien namen ze de E40 in Aalst richting Brussel en kwamen ze via Koekelberg in de Leopold II tunnel terecht . Daar hebben ze moeten rondrijden. In de Koninginnelaan in Brussel in de directe omgeving van de bushalte “Jules de Trooz” stapte de gijzelnemer omstreeks 18.30 of 18.50 uur uit de wagen.” De man stapte toen weg in onbekende richting.

Uit het onderzoek blijkt dat de 3 daders vermoedelijk met de trein uit Brussel zijn gekomen. “Op bewakingsbeelden is te zien dat ze in het station Brussel – centraal op een trein zijn gestapt richting Herzele. Voor ze op de trein zijn gestapt hangen de 3 verdachten al een tijdje rond in de omgeving van de metro en het centraal station wat er op zou kunnen wijzen dat ze hun weg daar goed kennen en vertrouwd zijn met de omgeving.”

Nieuwe beelden van agressieve tigerkidnapping: overvallers dwingen vrouw en jonge kinderen in auto

Verdachte 1 is een man van vermoedelijk 18 -25 jaar en van vreemde origine. Hij heeft een rond gezicht en droeg een blauwe rugzak van vermoedelijk het merk ‘Nike’. Hij droeg een grijze trui met kap met daarover een grijze jas met kap, een blauwe trainingsbroek met een wit embleem op de rechter zak, zwarte of donkere sportschoenen met achteraan een wit embleem of opschrift.

Nieuwe beelden van agressieve tigerkidnapping: overvallers dwingen vrouw en jonge kinderen in auto

Verdachte 2 is een man van vermoedelijk 18 -25 jaar van vreemde origine. Hij droeg een kleine grijze schoudertas met riem . Hij heeft donkere doorlopende wenkbrauwen. Hij droeg een blauwe jas met kap, blauwe trainingsbroek met witte doorlopende strepen aan de zijkant en zwarte sportschoenen.

Nieuwe beelden van agressieve tigerkidnapping: overvallers dwingen vrouw en jonge kinderen in auto

Verdachte 3 is de gijzelnemer. Hij is een man van vermoedelijk 18 -25 jaar oud en van vreemde origine. Hij heeft hoekige kaaklijnen. Hij droeg die dag een zwarte jas met kap, een zwarte broek met aansluitende boord onderaan en bordeauxkleurige schoenen. Hij had witte oortjes in.

Het slachtoffer, Katrien De Vuyst, getuigde eind vorig jaar over de tigerkidnapping. “Ik heb dat pistool van heel dichtbij gezien, dan weet je ook wel dat het menens is. Dan kan je maar beter meewerken.”

MEEST RECENT