© BELGA

Vlaams minister Gatz investeert 300.000 euro extra in kwaliteitsvolle journalistiek

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro extra vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz.

Gatz bracht donderdag een bezoek aan Difference Day, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles (ULB), Bozar, de Evens Foundation, de Erasmushogeschool, de European Broadcasting Union (EBU), de Europese Commissie en de Unesco. “Difference Day stelt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting centraal voor journalisten, maar ook beroepscategorieën als cartoonisten, reportagemakers, bloggers of academici. Centraal staat de vrijheid van de burger om zich uit te drukken, zijn mening te geven, altijd en overal.”

Donderdag maakt de Vlaamse minister ook bekend dat hij tijdens de begrotingscontrole van de Vlaamse regering extra middelen gekregen heeft om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. Voor wie en hoe die extra middelen geïnvesteerd worden, is nog niet bekend. “We bekijken nog waar we die middelen het best inzetten”, aldus de woordvoerster van Gatz.

Onlangs maakte Gatz extra middelen vrij voor de ondersteuning van onderzoeksjournalistiek via het Fonds Pascal Decroos. Vorige week kende de mediaminister opnieuw 1 miljoen euro toe voor journalistieke opleidingen, via een samenwerkingsovereenkomst met de Mediacademie. Bovendien maakte Gatz 50.000 euro extra vrij voor het journalistenloket.