Als acne kunst wordt

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Beauty

Als acne kunst wordt

Print

Crèmes, lotions of een dikke laag make-up : we doen er vaak alles aan om onze puistjes te verbergen. Kunstenaar Izumi Tutti weigerde om de puistjes nog langer weg te werken en creëerde met een simpele penseel echte kunstwerkjes.

Al van kinds af aan voelt Tutti, die zich geen geslacht wil toeeigenen en daarom kiest voor een genderneutraliteit, de druk van de heersende schoonheidsidealen. “Als kind dacht ik al dat ik lelijk was”, vertelt hij/zij aan magazine i-D. “Ik was harig, had een mannelijk gezicht, kleine ogen en veel te grote wenkbrauwen. Ik probeerde eruit te zien als een man omdat meisjes volgens de schoonheidsidealen grote ogen en geen lichaamshaar hebben. Ik voelde mij allesbehalve een meisje.”

Alternatief

Maar toen Tutti volwassen werd, liet hij de heersende schoonheidsidealen varen. “Ik omschrijf mezelf als aseksueel. Ik ben ook een grote voorstander van een meer alternatieve stijl”. En die alternatieve stijl draagt Tutti ook uit met opgeschoren haar, stickers op okselhaar en wenkbrauwen in de vorm van bijen.”

Zich uiten doet Tutti via kunst, sociale media én de eigen huid. “Telkens als ik een foto nam, werkte ik mijn acne zorgvuldig weg. Jarenlang. Maar op een dag was ik sterk genoeg en besloot ik de puistjes, met behulp van een penseel, met elkaar te verbinden tot sterrenstelsels. Ik plaatste de foto’s op Instagram met de tekst ‘Ik heb geen controle over mijn puistjes maar ik kan het beeld ervan wel veranderen’.”

Al snel gingen de foto’s viraal en begonnen mensen hun eigen foto’s op te sturen. “Dat maakte me zo gelukkig. Het enige wat ik wilde, is dat mensen zouden inzien dat je je ook mooi kan voelen met puistjes.”

 

#alternativestyle #skinconstellation #constellationdepeau #starsmakeup

Een bericht gedeeld door Izumi Tutti (@izumihiiiflower) op

NIET TE MISSEN