Mensen met obesitas gaan naakt voor de camera: “Ik ben zwaar, maar daarom niet lui”

Foto: *

Fit & Gezond

Mensen met obesitas gaan naakt voor de camera: “Ik ben zwaar, maar daarom niet lui”

Print
De Britse zender BBC3 heeft met ‘The Naked Truth: Obesity’ een opvallende documentaire gemaakt. Daarin vertellen vijf obese mensen (tussen de 108 en 139 kilogram) openlijk over hun lichaam en de zorgen die daar mee gepaard gaan. En dat terwijl ze poedelnaakt voor de camera zitten.

Een van de dames met wie de kijker kennismaakt is Kat, een 34-jarige fitnesslerares met het cijfer 108 kilogram op de weegschaal. Zij werd in haar tienerjaren geconfronteerd met een zware liefdesbreuk. Ze werd zwanger op haar zestiende en werd verlaten door haar lief. Door het verdriet en emotioneel eten, verzwaarde ze enorm op slechts enkele weken tijd. Ze ging van maatje 40 naar 56. “Ik zat heel diep en greep naar comfort food. Mijn lichaam veranderde drastisch. Ik herkende zelfs de persoon niet die ik zag in de spiegel”, klinkt het.

Niet lui, wel actief

Vandaag werkt Kat als fitnesslerares en wordt ze vaak geconfronteerd met vooroordelen. “Je ziet de mensen binnenkomen en zoeken naar de lerares. Als ze ontdekken dat ik het ben, reageren ze zowaar met “oh”. Het is niet omdat ik zwaar ben, dat ik niet actief kan zijn. Het betekent al zeker niet dat mensen het recht hebben om vooroordelen te hebben op basis van hoe ik eruit zie.”

Ook de Londense komiek Jed zegt dat hij best wel actief is, al is fanatiek sporten niet aan hem besteed. Een tragisch leven heeft hij niet gehad. “Ik stak me gewoon vol en dan eindig je zo”, zegt hij onder meer. Hij voegt eraan toe dat zijn lichaam niet ideaal is, maar dat hij het ermee moet doen. Ook Jo vindt dat ze nog beweeglijk is. Ondanks het feit dat dokters haar zeggen dat ze morbide obees is, vertelt ze dat het niet zo aanvoelt. “Ik kan nog lopen en neem de trap. Ik ben niet lui.”

Twijfel

De aard van de documentaire roept bij sommigen vragen op. Een journaliste van modesite Refinery 29 stelt dat het programma voyeuristisch getint is. Ze hoopt dat het programma positie uitpakt voor de mensen die zich blootgaven, en niet tot net meer kritiek in hun dagelijkse leven zal leiden. Maak kennis met Kat, Jed, Jo, dragqueen Corey en Sophie in ‘The Naked Truth: Obesity’ in onderstaande trailer.

NIET TE MISSEN