© Boumediene Belbachir

Vakbond blokkeert distributiecentrum Lidl: “Dit moet een signaal zijn aan de directie”

Zaterdag zijn al voor de vierde dag op rij 106 Lidl-supermarkten in België gesloten. Een verzoeningspoging tussen directie en vakbonden liep vrijdagavond niet goed af. Die vergadering legde wel de verdeeldheid tussen de vakbonden bloot. “Dit is bijzonder pijnlijk”, klinkt het bij de christelijke vakbond LBC-NVK. De socialistische vakbond BBTK heeft inmiddels distributiecentrum in Genk geblokkeerd. “Uit solidariteit.”

gjs

LEES OOK. Deze Antwerpse winkels blijven vandaag dicht

Het overleg tussen de directie en de vakbonden leverde bijna een akkoord op, maar de socialistische vakbond BBTK stak daar een stokje voor. In het voorstel van de directie staat onder meer dat elke winkel de komende zes maanden 42 werkuren per week extra zou kunnen inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. In die periode zou er verder worden onderhandeld over een reeks knelpunten. Volgens Lidl “bieden de heel verregaande voorstellen een antwoord op alle eisen van de vakbonden”.

LBC-NVK: “Pijnlijk”

Het verzoeningsvoorstel van de directie van Lidl wordt door de leden van de christelijke bediendebond LBC-NVK positief onthaald, en hier en daar wordt dan ook het werk hervat. Volgens Johan Lippens van LBC-NVK is het verzoeningsvoorstel van de directie dan ook “op wat punten en komma’s na” hetzelfde als wat het gemeenschappelijk vakbondsfront woensdag heeft gevraagd. LBC-NVK verdedigt het voorstel daarom bij zijn achterban.

“We zijn er echt van overtuigd dat dit voorstel op korte termijn de werkdruk verlicht en op lange termijn structurele oplossingen biedt. Onze mensen gaan dan ook aan de slag om de winkels op orde te zetten zodat die klaar staan voor maandag”, aldus Lippens. “Maar wij zijn niet naïef. Wij gaan ervan uit dat de BBTK dit zal verhinderen. Het is heel pijnlijk. Ik doe dit al 13 jaar en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

De vakbond vreest dat de socialistische vakbond BBTK maandag zal verhinderen dat de winkels opengaan, en spreekt van een “totaal onverantwoorde houding”. “Het doet ons denken dat het BBTK een verborgen agenda heeft en niet bezig is met het belang van het personeel”, aldus Lippens.

BBTK: “Vooruitgang”

De socialistische vakbond BBTK was de enige die dwars lag. “Wij hadden graag een akkoord gehad, maar we konden ons niet vinden in de beperking van de extra 42 werkuren tot zes maanden”, zegt vakbondssecretaris Jan De Weghe. “De directie redeneert dat die zes maanden volstaan om tot een akkoord te komen, maar wij willen dat die extra uren er komen voor onbepaalde duur of tot er een akkoord is. Waarom kan de directie die garantie niet geven? Ze leggen de bal in ons kamp, maar zij hebben geen vertrouwen in ons en wij vertrouwen hen niet.”

“De tekst bevat vooruitgang”, geeft vakbondsvrouw Myriam Delmée van BBTK wel toe, “maar we betreuren dat het voorstel maar geldt voor zes maanden.” Ook de socialistische vakbond legt het voorstel vandaag voor aan de werknemers.

Distributiecentrum geblokkeerd

Ondertussen heeft BBTK de Limburgse Distributie Maatschappij (LDM) in Genk, dat instaat voor de bevoorrading van Lidl-filialen, geblokkeerd. Dat meldt VTM Nieuws. De Franstalige socialistische vakbonden blokkeerden eerder al distributiecentra in het Waalse Courcelles en Marche-en Famenne, maar nu hebben hun Vlaamse collega’s zich aangesloten. “Uit solidariteit”, aldus BBTK Limburg-voorzitster Carine Meuwis. “Dit moet een signaal zijn aan de directie.”

In het distributiecentrum staan circa honderd vrachtwagens klaar om winkels te bevoorraden in de provincie Luxemburg. De socialistische bonden willen de wagens tegenhouden. Er zijn ongeveer vijftien Franstalige en vijf Nederlandstalige vakbondsmensen aanwezig.

ACLVB: “Informeren”

De liberale vakbond ACLVB is ook bezig met het informeren van zijn leden, maar heeft geen zicht op het aantal werkenden. “Het staat mensen vrij om zelf te kiezen of ze meedoen aan spontane acties of niet. Wij zijn niet aan het mobiliseren”, aldus vakbondsman Thomas Vanbiervliet.

Ontgoocheling

Ook bij Lidl wordt ontgoocheld gereageerd. “Wij hebben 8 uur aan een stuk onderhandeld en hebben het sociaal overleg alle kansen gegeven”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. “We zijn ook telkens positief in de discussie gegaan. Uiteindelijk hebben we een enorm mooi voorstel gedaan en dan nog is er geen akkoord. Dat is enorm jammer.”

Nu in het nieuws