Donald Trump: “Onze maximale druk heeft geholpen bij toenadering tussen beide Korea’s”

De Amerikaanse president Donald Trump steekt menige pluim op zijn hoed voor de historische toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. “De campagne van de maximale druk heeft ons geholpen om deze stap te bereiken”, zei Trump vrijdag in Washington na een ontmoeting met de Duitse kanselier Angela Merkel.

De leiders van Noord- en Zuid-Korea, Kim Jong Un en Moon Jae In, zaten vrijdag bijeen voor een historische ontmoeting. Ze engageerden zich ertoe te willen werken aan een denuclearisering van het schiereiland.

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo heeft Trump een aanzienlijk aandeel in het succes van de Koreaanse top. “Zonder twijfel, zonder de campagne van de maximale druk van president Trump waren we niet daar, waar we vandaag zijn”, aldus Pompeo na een vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Merkel

Ook kanselier Merkel loofde de inspanningen van de Amerikaanse president. De kracht, waarmee hij erop gehamerd heeft om de sancties tegen Noord-Korea aan te houden, hebben succes opgeleverd, zei ze. Merkel noemde de ontmoeting tussen de Koreaanse leiders een “eerste stap op een weg die hopelijk hoopvol zal zijn”.

Voor eind mei of begin juni staat een topontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un op het programma.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio